Objavljeno: 23.7.2013 13:00

Windows 8.1 in oblak

Windows 8.1, naslednik zaenkrat ne preveč uspešnega operacijskega sistema Windows 8, bo predvidoma dokončno na voljo nekje do konca leta, že od konca junija pa lahko radovedneži preizkusijo »pregledno« različico. V vmesnem času bo Microsoftov oddelek za PR ustrezno predstavljal novosti in spremembe, ki jih bomo deležni - včeraj so se razpisali o tesnejši povezavi z oblačnim datotečnim servisom Skydrive.

V Windows 8.1 bo Skydrive zelo tesno vgrajen in bo skušal razširiti lokalen disk oz. »c:«, kot smo ga vajeni še iz časov DOSa. Uporabnik se bo lahko odločil kolikšen del oblačne shrambe naj bo dejansko na voljo tudi v lokalni obliki in koliko naj je ostane le na Skydriveu, hkrati pa bo iskalnik imel dostop do meta podatkov teh oddaljenih datotek, zato jih bo uporabniku vračal v iskalnih rezultatih. Tudi po fotografijah, ki bodo v resnici shranjene v Skydriveu, bo uporabnik lahko brskal lokalno, pri čemer se mu bodo prek omrežja pretakale le majhne predpregledne slike.

Sliši se obetavno, še posebej tisto o razširitvi diska C, vendar napovedujemo razočaranje, ko bodo uporabniki ugotovili, da je zastonjskega Skydrivea le za 7 GB (medtem ko so lokalni diski »C« v današnjih računalnikih približno 400x večji, 3 TB) in ga tudi plačilo 50 dolarjev na leto poveča na le 100 GB. Da o počasnih povezavah v svet, ki velikokrat znašajo le borih 1 Mb/s, niti ne govorimo.

O predpregledni Windows 8.1 sicer več v naslednjem Monitorju, ki izide konec avgusta.

 

Windows 8.1 Preview

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji