Objavljeno: 25.7.2015 01:00

Vpoklic 1,4 milijona vozil zaradi hekerjev

Po tem, ko je revija Wired razkrila uspešen vdor hekerjev v računalniški sistem avtomobilov Jeep, s katerim se da na daljavo prevzeti upravljanje skoraj vseh funkcij vozila, je družba Fiat Chrysler oznanila vpoklic skoraj 1,4 milijona avtomobilov. Trdijo, da so prizadeta samo vozila prodana v ZDA, ki imajo vgrajen info-zabavani komplet uConnect. "Vpoklic" za podjetje vseeno ne bo tako drag, saj bodo kupcem le poslali USB ključek s popravkom, ki ga bodo v avtomobil lahko namestili sami (da, vdor je možen brezžično, popravek pač ne).

Z vpoklicem bodo popravili programsko napako, ki predstavlja potencialno veliko varnostno luknjo za voznike vozil te znamke. Poleg zamenjave sistemske programske opreme je Fiat Chrysler spremenil tudi omrežno strategijo z namenom, da prepreči morebitne nadaljnje poizkuse zlorab.

Predstavniki podjetja sicer skušajo zmanjšati pomen vdora, češ da so avtorji potrebovali za vdor ogromno časa, veliko fizičnega stika z vozilom, v katerega so vdrli in precejšnje poznavanje delovanja elektronike avtomobila. Spreminjanje programske opreme v vozilu so celo označili za »kriminalno dejanje«. Upajmo le, da zaradi tega ne bodo preganjali avtorja, ki sta podjetje o ranljivosti obvestila več mesecev pred javnim prikazom ranljivosti. Tako kot se to dogaja pri nas.

Kot vse kaže, pa je javno predstavljena varnostna luknja le ena izmed mnogih potencialnih nevarnosti, ki prežijo v sodobnih računalniško opremljenih avtomobilih. Angleško podjetje NCC je predstavnikom medijske hiše BBC prikazalo del varnostnega vdora, ki so ga dosegli s posredovanjem zlonamerne kode prek radijskega signala za digitalne radijske sprejemnike (DAB).

Izrabili so tehniko, s katero radijski program na zaslon vozila posreduje sliko (reklamo, umetnika, ovitka plošče,…). Z vbrizganjem zlonamerne kode so v laboratoriju pri družbi NNC uspeli pridobiti nadzor nad vozilom in od tam nadzor ostalih funkcij. NCC za razliko od ameriškega uspelega poizkusa ne namerava razkriti, za katera vozila gre v tem primeru.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji