Objavljeno: 14.11.2008

Video kamera z 261 milijoni svetlobnih pik

Pri podjetju RED so končno uradno najavili njihov nov sistem digitalnih kamer, namenjenih tako videu kot fotografiji. Gre za sistem DSMC (Digital Stills and Motion Camera), ki ga sestavljata kameri Scarlet in Epic. Ves sistem je modularen, od različnih tipal (oni temu pravijo kar možgani – brain), držal, snemalnih medijev (trdi diski, SSD diski, moduli za pomnilniške kartice), akumulatorskih modulov …

Tipala so različnih velikosti in različnih ločljivosti. Najosnovnejše se začne pri slabih 5 milijonov pik in je namenjeno predvsem snemanju videa, do hitrosti kar 120 slik na sekundo. Zanimivo bo tipalo polnega formata Leica – to se hvali z ločljivostjo 24 milijonov pik (v video krogih se govori o številu stolpcev, kar tu znese 6 tisoč oziroma 6K), snema pa pri hitrosti do 30 slik na sekundo. S to kamero bomo lahko uporabljali tudi objektive podjetji Canon in Nikon, cena osnove (torej škatle s tipalom in nekaj elektronike) bo 12 tisoč ameriških dolarjev.

Najradikalnejša kamera se bo imenovala Epic 617, prišla naj bi leta 2010, za osnovo pa bomo odšteli 55 tisoč USD. Za ta denar dobimo tipalo, veliko kar 18,6 krat 5,6 centimetrov, ločljivosti 261 milijonov pik (oziroma 28K). Pri tej ločljivosti bomo lahko snemali video pri hitrosti do 25 slik na sekundo.

Na koncu pa še mimogrede omenjajo 3D snemanje, kjer se vidi prednost izredne modularnosti.

http://www.red.com/epic_scarlet/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji