Objavljeno: 9.5.2014 09:00

Veliki za nevtralnost interneta

Skupina ameriških tehnoloških velikanov, med njimi so Amazon, eBay, Facebook, Google, Microsoft, Netflix, Twitter in Yahoo, je predstavila javno pismo ameriškemu regulatorju FCC s katerim se zavzema za nevtralnost interneta oz. za nediskriminiran dostop do le tega za vse uporabnike in za vsa podjetja.

FCC namreč razmišlja o tem, da bi ponudnikom interneta uporabnikom (podjetjem) dovolil zaračunavati za prednostno obravnavo njihovega prometa. To bi pomenilo, da bi npr. podjetja, ki uporabnikom servirajo video (Netflix, Youtube) morala internetnim ponudnikom plačevati, če bi želela, da bi njihov promet do uporabnikov prišel »s polno hitrostjo«. Oz., da bi bila podjetja, ki dodatnega plačila ne bi sprejela, diskriminirana in bi uporabniki njihov servis doživljali kot slabšega. To v resnici pomeni, da bi bila v prednosti velika in bogata podjetja.

Naj spomnimo, da se o tem trenutno pogovarjajo le v ZDA, evropski parlament je namreč pred kratkim potrdil, da se v Evropi ves internetni promet obravnava enakovredno, ne glede na vir, ponor in obseg.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji