Objavljeno: 2.9.2013 06:00

Veliki napori za uničenje bitcoina terjali novo žrtev

Pritiski na strani, ki kakorkoli poslujejo z bitcoinom, se nadaljujejo. Ta teden je nehala poslovati še ena izmed spletnih borz, kjer je bilo mogoče bitcoine pretvarjati v ostale valute. Tradehill je na svojih spletnih straneh sicer zapisal, da je prekinitev obratovanja le začasna in da bodo nazaj, a ni jasno, kdaj če sploh se bo to zgodilo.

O tegobah bitcoina smo pisali prejšnji teden, ko smo si pogledali zaseg pet milijonov dolarjev na največji borzi bitcoinov Mt.Gox. Svoje poslovanje sta morali prekiniti tudi Bitfloor in Bitspend, tako da je sedaj največji prav slovenski Bitstamp, medtem ko se porajajo tudi novi poizkusi (BTC-e, Buttercoin).

Zgodba o Tradehillu pa je precej zamotana. Prejšnji teden so namreč začeli premikati svoje računa pod okrilje sistema ameriške kreditne zadruge (credit union), in sicer v Internet Archive Federal Credit Union (IAFCU). Ta eksperimentalna bančna ustanova – ki jo vodi prav tisti Internet Archive, ki sicer arhivira spletne strani po internetu – se je že julija razglasila za bitcoinom prijazno institucijo. Pod svoje okrilje je sprejela podjetja in strani, ki poslujejo v bitcoinih, in jim s tem omogočila dostop do ameriškega bančnega sistema in predvsem sistema zajamčenih vlog do višine 250.000 dolarjev. Tradehill je k IAFCU pristopil prejšnji teden.

Sedaj pa se je zalomilo. Točnega razloga Tradehill ni navedel, so pa na spletni strani zapisali, da leži krivda v "bančnih in pravnih težavah". Povod je seveda odločitev IAFCU-ja, da prekine poslovanje z bitcoini. V ZDA se morajo posredniki, ki omogočajo menjave bitcoina v druge valute, registrirati pri FinCEN-u (Financial Crimes Enforcement Network pri finančnem ministrstvu). FinCEN je namreč že marca izdal mnenje, da je registracija obvezna. Ta mesec je finančno ministrstvo zaostrilo boj zoper bitcoin, saj so vsem podjetjem, ki z njim kakorkoli mešetarijo, poslali sodna vabila o razjasnitvi svojih dejavnosti (subpoena). Uradno je šlo za nadzor nad pranjem denarja in zaščito uporabnikov, neuradno pa gre seveda bitcoin vladi precej v nos.

Ni jasno, kako se bo nadaljeval saga Tradehilla. Stran je sicer že lani prenehala delovati za nekaj časa, pa so potem trgovanje ponovno vzpostavili. Ali bo tudi tokrat tako, ne moremo zagotovo napovedati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji