Objavljeno: 10.10.2017 05:00

Vdor v NSA in ameriška gonja proti Kasperskemu

Priljubljen protivirusni program Kaspersky Antivirus se je znašel v nemilosti ameriške administracije, saj so njegovega proizvajalca obtožili, da je pomagal krasti podatki iz NSA. Čeprav dogajanje povsem enako dobro ali še bolje pojasnjuje razlaga, da ima NSA zanikrne varnostne protokole, so v Office Depotu in Best Buyu že prenehali prodajati Kaspersky Antivirus.

Podjetje Kaspersky, ki ga je ustanovil Eugene Kaspersky, ima sedež v Moskvi, Kaspersky pa se je šolal na KGB-jevi tehnični akademiji. Tudi zato je podjetje Kaspersky stalno tarča očitkov, da sodeluje s Kremljem, dasiravno dokazov za to ni. Toda ameriški predsednik Donald Trump je julija letos vseeno odstranil podjetje Kaspersky s seznama proizvajalcev, ki smejo dobavljati programsko opremo za ameriške državne službe.

Sedaj pa je podjetje vnovič na udaru, saj je NSA razkrila, da jim je leta 2015 pogodbeni sodelavec odnesel precej podatkov. NSA trdi, da je pri tem pomagal Kaspersky Antivirus, ki je prepoznal tajne dokumente in hekerjem omogočil vdor v računalnik. Toda pri tem NSA prikladno pozablja, da je bil izvirni greh že to, da je pogodbeni sodelavec tajne dokumente lahko prekopiral na svoj prenosni računalnik in jih odnesel domov. Ob tem se zdi, da se NSA ničesar ne nauči, saj ji je enako storil tudi Edward Snowden.

Kakorkoli, Best Buy in Office Depot sta prenehala prodajati Kaspersky Antivirus in kupcem ponujata zamenjavo. Kmalu zatem je tudi ameriška Služba za državno varnost (DHS) izdala uredbo, ki zapoveduje takojšnjo odstranitev Kasperskyja z vseh računalnikov v državni upravi. Tudi ameriški Senat je glasoval za prepoved uporabe Kaspersky Antivirusa.

Ali gre za lovljenje duhov ali utemeljeno skepso, bo pokazal čas. Spomnimo se, da so lani ZDA podobno prepovedale uporabo Huaweijeve mrežne opreme, ker da ima podjetje pretesne odnose s kitajsko vlado. Meje med protekcionizmom in varnostnimi pomisleki postajajo hudo tanke.

S predstavnikom Kaspersky Laba smo se pogovarjali v aktualnem Monitorju, tudi o sodelovanju z ruskimi oblastmi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji