Objavljeno: 4.11.2013 06:00

V ZDA že dovoljena uporaba elektronike med poleti, v EU kmalu

Kmalu bomo lahko tudi na letalih uporabljali elektronske naprave. Sedaj sicer lahko med poletom uporabljate bralnik e-knjig, prenosnik ali telefon v načinu brez povezave (flight mode), a je treba vse te naprave izključiti med vzletom, dvigom, spustom in pri pristanku. Razlogi za to so večidel zgodovinski, kar priznavajo tudi agencije, ki skrbijo za varnost nad oblaki. Ameriška FAA je tako 31. oktobra ukinila to prepoved, evropska EASA pa bo sledila kmalu.

Nova elektronika oddaja tako malo elektromagnetnega valovanja, da letala niso več ogrožena, saj so tudi ta postala precej robustna. Navsezadnje so dizajnirana tako, da brez težav prenesejo tudi udar strele, kaj šele mobitel. A pravila so pravila in se jih je treba držati.

FAA je letos sprejela poročilo posebne delovne skupine, v kateri so sodelovali predstavniki letalske industrije, kabinskega osebja in proizvajalcev elektronike. V poročilu so predlagali, da se prepoved ukine, saj zanjo ni več potrebe. Tako bo v prihodnjih mesecih, odvisno do prevoznika, v ZDA že začel veljati režim, po katerem bomo lahko elektronske naprave uporabljali v vseh fazah leta. Omejitve bodo veljale le kratek čas med vzletom in pristankom, ko morajo biti zaradi varnosti vsi nepritrjeni predmeti pospravljeni.

Evropa sicer nekoliko zaostaja, a ne preveč. EASA bo preverila rezultate sprememb v ZDA in v naslednjih mesecih sprejela odločitev, kako bo s to prepovedjo v EU. Še vedno bo prepovedana uporaba mobilnih telefonov, bodo pa dovoljeni prenosni računalnik z Wi-Fi in Bluetoothom in ostala elektronika, ki ustvarja le omrežja zelo kratkega dosega. Ko bo EASA spremembo potrdila, bo morala vsaka letalska družba posebej prilagoditi pravila, zato sprememba ne bo čez noč, ampak bo do končne zmage preteklo še približno leto dni.

 

http://www.theguardian.com/technology/2013/nov/01/caa-easa-electronic-devices-flight-take-off-landing

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji