Objavljeno: 20.9.2016 17:00

V Sloveniji končno dobili digitalni radio

Ko smo lani preizkušali digitalni radijski sprejemnik, smo ugotovili, da deluje odlično, a ne v Sloveniji, kjer digitalnega radia ni. Tedaj smo zapisali, da bomo nanj še načakali, in sedaj je čakanja konec. Danes je začel Radio Slovenija oddajati tudi digitalno. Spomnimo, da je preizkusno RTV Slovenija oddajala digitalni radijski signal s Krvavca v letih 2006-2013, potem pa ji je licenca potekla.

Digitalni signal sedaj oddajajo s Krima, Krvavca, Nanosa, Plešivca, Pohorja, Tinjana in Trdinovega vrha, s čimer pokriva 73 odstotkov slovenskih gospodinjstev in 89 odstotkov avtocest in hitrih cest. Če se bo digitalni radio dobro uveljavil, bodo oddajno mrežo še razširili.

Digitalni radio se v Sloveniji oddaja po standardu DAB+ (ni združljiv z DAB), ki prinaša številne prednosti. Glavna so boljša izkoriščenost frekvenc, saj frekvenc za analogni radio (FM) praktično ni več mogoče dobiti, medtem ko bo digitalni radio prek enega multipleksa lahko oddajal do 20 kanalov. Poleg tega lahko v digitalni radijski signal zakodiramo tudi dodatne informacije, recimo prometne informacije, besedilna in slikovna sporočila, vodnike itd. Kakovost zvoka je boljša, motečega šumenja in drugih artefaktov ni.

Digitalni signal bo oddajala RTV Slovenija, ki ji je AKOS dodelil to pravico, na multipleksu pa bodo oddajali 13 programov: poleg svojih štirih (Prvi, Val 202, ARS, SI) še Ognjišče, Antena, Center, Narodni radio, Rock Radio, Radio 2, Europa 05, A-radio in Radio Radio. RTV Slovenija namreč nastopa kot ponudnik oddajanja multipleksa, zato mora to storitev nuditi vsem programom (ne le svojim) pod enakimi pogoji.

Začetek oddajanja digitalnega radijskega signala ne pomeni konca analognega radia, kot se je zgodilo pri televizijskem signalu. FM-radio je osnovna infrastruktura, ki se je še lep čas ne bo izklapljalo. Samostojnih radijskih aparatov, ki bi sprejemali digialni signal, v Sloveniji še skorajda ni, imajo pa tak sprejemnik vgrajeni številni novejši avtomobili, a nam doslej ni nič pomagal. Sedaj nam bo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

balkanboy666 | 22.9.2016 | 12:35

pa je sprejem kaj boljši od analognega? Jaz z balkona vidim oddajnik, v hiši mi pa zelo slabo lovi...

sigmund14 | 26.9.2016 | 01:22

Wow, samo malo. Kdo je rekel, da je analogna televizija že stvar preteklosti ali da bo to kmalu postala? V "najlepšem mestu na svetu" mogoče že, drugje pa je še vvvvveeelllliiiikkkoooo število ljudi, ki gledamo TV programe po analognem signalu.

sigmund14 | 26.9.2016 | 01:25

Problem je tudi to, ker veliko Ljubljančanov misli, da je optika že povsod. Je v Ljubljani in je v malih odročnih vasicah. V večini ostalih mest pa imajo le blokovska naselja optično povezavo.

Matjaž Klančar | 26.9.2016 | 08:27

Hm, analogni signal "po zraku" je ukinjen, kolikor vem ga je (bilo?) moč gledati le še v nekaterih kotičkih Slovenije, kjer so bile težave s pokritostjo signala DVB-T, večinoma zaradi prekrivanja s sosednjimi državami. Ali pač ne? (nekateri tudi sredi Ljubljane ne moremo dobiti optike ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji