Objavljeno: 18.12.2023 05:00 | Teme: umetna inteligenca

Ustvarjalci TikToka uporabljali OpenAI-jev GPT za trening lastne umetne inteligence

Kitajsko podjetje ByteDance, ki ga poznamo zlasti kot avtorja priljubljene aplikacije TikTok, a gre v resnici za precej širšega tehnološkega giganta, je izgubilo dostop do OpenAI-jevega modela GPT. Uradni razlog je kršitev pogojev uporabe, neuradno pa je ByteDance izkoriščal dostop do za pridobivanje podatkov za trening lastnega modela umetne inteligence.

ByteDance ni imel dostopa neposredno prek OpenAI, temveč prek Microsoftove platforme Azure. Microsoft ima namreč v OpenAI znaten vložek, podjetji sodelujeta, zato tudi Microsoft nudi dostop do njihovih modelov. Iz OpenAI so potrdili, da je ByteDance uporabljal njihove API-je, sicer ne v velikem obsegu, a očitno v nasprotju s pogoji uporabe.

Ti jasno določajo, da se rezultati modela ne smejo uporabiti za razvoj kakršnihkoli modelov umetne inteligence, ki bi konkurirali OpenAI-jevim izdelkom ali storitvam. ByteDance je to kršil z uporabo za razvoj svojega modela, ki se imenuje Project Seed. Rezultate OpenAI-jevega modela so uporabljali v vseh fazah razvoja, kar je vključevalo tako trening kakor tudi ocenjevanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji