Objavljeno: 14.12.2002

Trg strežnikov se stabilizira, toda konkurenca je velika

Po dveh letih vpadanja se trg strežnikov končno postavlja na noge, menijo pri družbi IDC. Toda konkurenca na tem trgu je vse bolj neizprosna, opaziti pa je mogoče nekatere nove trende. Pomemben je predvsem podatek, da strežniki z Unixom izgubljajo tržni delež na račun Linuxa in strežnikov z okoljem Windows. Zanimiv je tudi to, da je podjetje Dell edini proizvajalec, ki je v zadnjem četrtletju dosegel večji promet, kot v preteklem obdobju.

IDC ocenjuje, da je celoten svetovni trg strežnikov v zadnjem četrtletju dosegel vrednost 10,6 milijarde dolarjev, kar je bolje kot v drugem četrtletju 2002, vendar še vedno za okoli 5,6% slabše kot v enakem obdobju leta 2001. Največjo rast so zabeležili na področju najmanjših strežnikov, kjer se je prodaja povečala za okoli 5%. Še večji skok pa zabeležimo pri pregledu operacijskih sistemov. Prodaja strežnikov z Linuxom je narasla za 26,6%, medtem, ko so pri Microsoftu zabeležili majhno rast, le 3,2%. S težavami pa se soočajo proizvajalcu strežnikov Unix, kjer so prodali za 10% manj izdelkov kot v letu 2001.

Strežniki na Intelovi arhitekturi predstavljajo danes 40% trga, kar je 3% bolje kot v letu 2001. Na tem področju je na prvem mestu družba HP s 32,8% velikim deležem, na drugem mestu pa je Dell s 21,9%. Hewlett Packard je dominiral tudi na področju strežnikov Unix, kjer so dosegli 32,9% tržni delež, medtem ko je podjetje Sun, sicer tradicionalni vodja na tem področju, zabeležil zanj skromnih 30,4%.

Po prometu celotnega spektra strežnikov je bil prvi IBM s skupno 3,2 milijardami prodanih strežnikov ali 29,75% tržnim deležem, kar pa je 0,4% slabše kot leto pred tem. HP je sicer na drugem mestu s 2,9 milijarde dolarjev, vendar je po združitvi s Compaqom to še vedno celih 15,8% manj kot v letu 2002. Sun je ustvaril skupni promet 1,4 milijarde dolarjev, sledijo pa Dell (920 milijonov dolarjev) in Fujitsu s 413 milijoni dolarjev.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji