Objavljeno: 29.11.2005

Telekom o trženju svojega omrežja

Predstavniki Telekoma so na tiskovni konferenci spregovorili o trenutnem dogajanju na telekomunikacijskem tržišču, katerega največji del so prav sami.

Po njihovih besedah enako pozornost posvečajo trženju logičnega (trenutno je to partnerski program ADSL) in fizičnega omrežja (razvezava lokalne zanke, ki jo trenutno uporabljajo T2, SiOL in Voljatel), čeprav je res, da v oglaševanje programa ADSL vlagajo več. Od tod tudi rezultati, saj se je prodaja le tega od razvezave z ISDN bistveno pospešila. Priznavajo, da se je prodaja po začetku oglaševanja alternativnega ponudnika T2 nekoliko upočasnila, vendar sedaj spet narašča. O uspešnosti partnerskega programa menda govori tudi dejstvo, da je imel SiOL, kot Telekomova hčerinska družba, v začetku leta 99% tržni delež ADSL, sedaj pa le še 93. V zadnjih treh mesecih je bilo v omrežje vključenih 25.810 uporabnikov (v vsem letu 45.252), od tega na SiOL odpade 76%.

Govora je bilo tudi o hitrejšem ADSL 2+, ki ga Telekom preizkuša že dalj časa in ki naj bi zaživel v začetku naslednjega leta. Preizkušanje poteka v povezavi s SiOLom (zatrjujejo, da bo po začetku trženja hkrati na voljo vsem ponudnikom), fizično pa prehod za Telekom pomeni le nadgradnjo programske opreme v centralah DSLAM.

Na vprašanje novinarjev je Telekom postregel tudi z nekaterimi številkami o trenutnem številu uporabnikov T2 (čeprav je bilo najprej rečeno, da tega ne smejo razkriti, saj imajo s T2 podpisano poslovno pogodbo). Do sedaj naj bi T2 v imenu naročnikov vložil približno 3000 poizvedb za dodelitev parice, pred desetimi dnevi pa je prispelo prvo večje dejansko naročilo in trenutno naj bi bilo priklopljenih »nekaj 100« uporabnikov. Mimogrede, Telekom ob povpraševanju o storitvi (za katero si vzame »do 14 dni«) ne preveri tudi kakovosti (zmogljivosti v Mb/s) same parice in zanjo tudi ne odgovarja. Po besedah Telekomovega člana uprave, odgovornega za omrežje, so v tovrstno preizkušanje ponudnike (tudi T2) pozvali, vendar z njihove strani menda za to ni bilo interesa.

http://www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji