Objavljeno: 1.7.2013 01:00

Telefonija s Hrvaško odslej bistveno ceneje

Vstop Hrvaške v EU ima med mnogimi pozitivnimi  spremembami za članice EU tudi občutno znižanje telekomunikacijskih tarif. Od danes pri sosedih velja uredba, ki telekomunikacijskim družbam določa zgornjo mejo cen za gostovanje v mobilnih omrežjih.

To pomeni, da za izhodne klice iz Hrvaške uporabniki odslej plačajo 0,29280 evra na minuto, za prejete klice pa 0,08540 evra na minuto. Za vsako poslano sporočilo SMS je treba plačati 0,9760 evra, medtem ko je cena prenosa podatkov postavljena na 0,54900 evra na MB. Vse navedene cene že vključujejo DDV.

Glede na dosedanje stanje to predstavlja nekje od slabih 70 do dobrih 85% nižje stroške, odvisno od storitve. Domači operaterji so se odločili, da ob vstopu Hrvaške v EU uporabijo kar najvišje dovoljene tarife in kratkoročno najbrž ni moč pričakovati, da bi cene zniževali pod to mejo.

Kot je znano pa EU nadaljuje agresivno politiko zniževanja tarif v gostovanju. V evropskem parlamentu pa je že vložen predlog, po katerem naj bi razlike med nacionalnimi in mednarodnimi tarifami znotraj EU povsem odpravili do leta 2015.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji