Objavljeno: 13.5.2013 01:00

Tablica za preživetje v divjini

Kaj pravite na tablico z Androidom, ki premore zaslon z elektronskim črnilom E-Ink in se napaja s sončnimi celicami? To in še marsikaj več ponuja mlado podjetje Squigle iz Seattla, ki namerava sestaviti tablični računalnik za tiste, ki se podajajo v popolno divjino. Tablica z imenom Earl je v vseh pogledih narejena kot pripomoček za pohodnike, temu pa so prilagojena vgrajena tipala, kot tudi sama izvedba.

Earl je računalnik s 6-palčnim zaslonom E-ink ločljivosti 1024 x 768 pik, procesorjem Cortex A9 s taktom 1 GHz, 1 GB RAM, 16 GB Flash RAM, vmesniki Wi-Fi, bluetooth, NFC in podporo za kartice micro SD. Celoto poganja Android 4.1. Tu pa se podobnosti z klasičnimi tablicami končajo.

Earl ima 303 grame težko ohišje, ki je odporno na padce, vodo (vzdrži 30 minut na globini 1 m), temperaturo (deluje v območju 0-50 stopinj Celzija), deluje pa tudi na višinah višjih od Mount Everesta. Na zadnji strani je vgrajen polnilec s sočnimi celicami, ki lahko akumulator napolni v petih urah. Ta pa nato zagotavlja trajanje delovanja vsaj 20 ur.

Earl ima vgrajen sprejemnik GPS, višinomer, kompas in merilnike pospeškov, s katerimi lahko zelo natančno prikaže položaj na vgrajenih topografskih kartah (ločljivosti 100k in 24k). Prek vmesnika ANT+ se zna povezati z merilnikom utripa in drugih življenjskih podatkov uporabnika.

Da bi bili v divjini vselej s svežimi informacijami, ima tablica vgrajeno pravcato vremensko postajo. Vgrajeni so merilniki pritiska, vlage in celo mikroskopski merilnik vetra. Programska oprema zna celo napovedovati vreme na osnovi teh podatkov.

Vgrajena je tudi radijska postaja za dvosmerno analogno in digitalno komunikacijo (walkie-talkie), ki podpira standarde FRS, GMRS in MURS z dometom tja do 32 km ob moči oddajnika 5W. V divjini bomo lahko poslušali tudi radijske postaje, ne samo na ultra-kratkih in kratkih, temveč tudi na dolgih valovih.

Earl je trenutno projekt, ki prek spletnega portala zbira zagonska sredstva. Če bodo avtorji zbrali pričakovano vsoto 250.000 dolarjev (trenutno je zbrana dobra četrtina sredstev), bo Earl na voljo od avgusta za ceno 250 dolarjev (topografske karte ločljivosti 24 K), oziroma 300 dolarjev (ločljivost 100 K).

Nepogrešljivo za avanturiste.

http://www.meetearl.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji