Objavljeno: 22.9.2013

Strah pred prstnimi odtisi

Bralnik prstnih odtisov, ki ga ima novi iPhone 5s, je že takoj po splavitvi sprožil množico varnostnih pomislekov. Skorajda bi si upali staviti, da bo, ko bo na voljo tudi pri nas, tudi Nataša Pirc Musar imela kaj povedati na to temo. Nenazadnje ima pooblaščenec zelo stroga navodila že za prstne odtise, ki jih pobirajo elektronske ključavnice v nekaterih podjetjih.

V debato se je vključil celo ameriški senator Al Franken, ki je pisal odprto pismo šefu Applea, Timu Cooku, v katerem ga prosi za odgovore na nekaj, po njegovem ključnih vprašanj:

-          Ali so prstni odtisi na telefonu varno zašifrirani?

-          Ali se prstni odtisi prek omrežja shranjujejo na Applovih strežnikih?

-          Kako je poskrbljeno za varno hranjenje odtisov.

-          Zanima ga natančen pravni status prebranih prstnih odtisov.

V resnici legitimna vprašanja, ki pa se postavljajo nekaj (deset?) let prepozno, navsezadnje ima množica poslovnih prenosnikov že dolga leta vgrajene bralnike prstnih oidtisov, s katerimi se lahko prijavimo v sistem. Res pa je, da prenosniki nikoli niso bili tako zelo povezani z matičnim podjetjem, kot so to (še posebej) Applovi telefoni.

Medtem pa med hekerji poteka prava vojna na temo kdo bo uspel prvi zlomiti Applovo zaščito s prstnimi odtisi. Na strani istouchidhackedyet.com se zbirajo ponudniki nagrad za zmagovalca, nagrade pa segajo od 10.000 dolarjev do steklenice vina ali erotične knjige. Cilj, k kateremu stremijo, je odklep telefona s prstnim odtisom, ki je bil prebran npr. s steklenega kozarca.

 

 Dodano:

Skupina Chaos Computer Club (CCC) trdi, da so Appleovo zaščito s prstnimi odtisi na zgoraj opisani način že zlomili. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

klemen_ | 22.9.2013 | 19:20

Ja lahko se sprašujejo kolikor hočejo in stvar zaščitijo kakor hočejo in obljubijo kar želijo, dejstvo je, da ko bo potreba in bo po tem vprašal "tapravi", mu bodo pač ti odtisi na voljo in to je to. Sej ne da me daje kaka paranoja, vem da smo z vso to tehnologijo danes že precej sledljivi tako ali drugače, ampak tako poceni flancanje češ to pa ne, se mi pa zdi prav za malo.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji