Objavljeno: 5.8.2014 05:00

Stokrat hitrejši SSD

HGST je na konferenci v Kaliforniji predstavil prototip nove generacije pogonov za shranjevanje podatkov, ki so za dva velikostna razreda hitrejši od SSD-jev.

Težko bi sicer trdili, da diski tekom zgodovine niso napredovali, a so bile izboljšave njihovih karakteristik – zlasti hitrosti in kapacitete – ves čas bolj evolucija kakor kakšna revolucija. Današnji diski so v primerjavi z dvajset let starimi prave rakete, a ves čas je disk veljal za glavno ozko grlo. Potem so prišli SSDji in ni človeka, ki ob prehodu nanje ni bil navdušen. Dostopni časi so z milisekund padli na sto mikrosekund.

Sedaj pa se obeta še en tak nezvezen napredek, če gre verjeti HGST-ju. Uporabili so tehnologijo PCM (phase-change memory), ki izkorišča nekatere lastnosti halkogenih stekel – to so taka, ki poleg kisika vsebujejo še druge elemente šeste skupine periodnega sistema. O podrobnostih te tehnologije mogoče kdaj v kakšni prihodnji številki Monitorja, na tem mestu pa poudarimo samo, da gre za trajen (nevolatilen) način shranjevanja podatkov.

Čipi, ki jih je HGST predstavil, imajo kapaciteto 1 Gb in so pričvrščeni na kartico za PCIe. Dosegajo tri milijone IOPS (SSDji navadno okrog 100.000) pri branju ter imajo dostopni čas okrog 1,5 mikrosekunde. Tako kot so SSDji za dva velikostna razreda odzivnejši od diskov, bodo očitno pogoni s PCM še za dva velikostna razreda poskočnejši.

Kdaj, kako in za koliko bodo novi pogoni na tržišču, še ni jasno.

http://www.hgst.com/press-room/press-releases/HGST-Research-Demonstrates-World-Fastest-SSD-at-Flash-Memory-Summit

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji