Objavljeno: 17.2.2017 01:00

Starši – uničite to igračo!

Nemška zvezna agencija za telekomunikacije (Bundesnetzagentur) je v presenetljivem sporočilu za javnost pozvala starše, naj uničijo pametno igračo – punčko Caylo. Raziskave agencije so pokazale, da je vgrajeni krmilnik z vmesnikom bluetooth slabo zavarovan in ranljiv na napade hekerjev, ki bi lahko na ta način prisluškovali ali se celo pogovarjali z otroci.

Cayla namreč lahko odgovarja na vprašanja otrok, pri tem pa odgovore išče prek internetne povezave do zaledne baze odgovorov. Raziskava je pokazala, da bi se lahko vsiljivec priključil na bluetooth vmesnik in prek lutke prevzel komunikacijski tok. Cayla (ali kod bi v naši krajih rekli – »kajla«) bi torej postala prisluškovalna naprava, kar pa je po nemških zakonih strogo prepovedano, tudi zaradi slabih spominov na ne tako daljno preteklost totalitarističnih režimov.

Preseneča pa, da je bila ranljivost odkrita že januarja leta 2015, pa se od tedaj proizvajalec ni zganil. Medtem je bilo glede Cayle podanih že več pritožb, tako v ZDA, kot v EU, a tako drastične poteze ni storil še nihče. Proizvajalec Vivid Toy se je v preteklosti izgovarjal, da so bili primeri vdorov v preteklosti »izolirani« in opravljeni s strani »specialistov«. Zdaj, ko se je zaradi tega razvnel škandal, pa trdijo, da bi najbrž lahko izboljšali varnost s spremembo programske opreme v igrači.

iF-N11OIf9k

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

boyyce | 21.2.2017 | 00:26

vrjetno domislica kakšnih pedofilov

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji