Objavljeno: 15.4.2014 10:00

Sodišče EU prepovedalo nadomestilo za piratstvo

Sodišče Evropske unije je prepovedalo pavšalno zaračunavanje nadomestila za nezakonito reproduciranja (piratstvo), kar vse glasneje zahtevajo v glasbeni in filmski industriji. Pri tem je potrebno poudariti, da to ne prepoveduje slovenske uredbe, o zneskih nadomestil za zasebno in drugo lastno reproduciranje, sprejete leta 2006.

Slednja je namreč pavšal, davek, ki ga kupci plačamo za pravico, da si lahko naredimo največ tri osebne kopije nekega avtorskega dela za lastno uporabo. Plačujemo torej davek, da si lahko DVD pretvorimo v datoteko, ki si jo lahko ogledamo na tabličnem računalniku. Sodišče pa je prepovedalo zakon, ki bi dovoljeval tudi neomejeno kopiranje in razpečevanje.

Nam se sicer zdi trenutna ureditev, ki jo imamo v Sloveniji, za časom, saj se vse manj avtorsko zaščitenih vsebin piratizira s pomočjo medijev, pri katerih se plačuje omenjeni davek (zapisljivi CDji, DVDji in celo tiskalniki). Distribucija postaja vse bolj digitalna (o čemer smo pri Monitorju že pisali), zaradi vse lažjega (in tudi cenejšega) razpečevanja in družbene ozaveščenosti je tudi piratstva nekoliko manj (vsaj na nekaterih področjih). Naša uredba oziroma davek pa stopi v veljavo tudi takrat, ko kupujemo prazne CDje in DVDje za shrambo lastnih dokumentov, fotografij in videa.

Sporočilo za javnost s strani sodišča EU je na voljo v obliki PDF.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji