Objavljeno: 13.5.2017

Šifrirni črv povzroča kaos po svetu, tudi pri nas

Računalniški črv WannaCry se od včeraj nezadržno širi po svetu, trenutno o okužbah, oz. zaklenitvah računalnikov poročajo že iz 100 držav, tudi iz Slovenije.

Črv po namestitvi zašifrira datoteke na računalniku in na zaslonu izpiše obvestilo, da pričakuje nakazilo 300 dolarjev v Bitcoinih. Po treh dneh se ta vrednost podvoji, po sedmih dneh pa da bodo datoteke izbrisane. Črv se širi prek varnostne luknje v operacijskem sistemu Windows, ki jo je Microsoft zakrpal v marcu, vendar popravka mnogo sistemov še ni prevzelo in namestilo. Strokovnjaki špekulirajo, da je črv eden izmed tistih, ki so bili napisani z orodji in znanji, ki jih je zbrala ameriška agencija NSA in so ji bili pred kratkim odtujeni.

Iz Velike Britanije poročajo, da je prizadet njihov zdravstveni sistem, zaenkrat 16 ustanov, tudi bolnišnic. Oglasila se je celo britanska premierka Theresa May in potrdila, da gre za napad mednarodnih razsežnosti. V Španiji je med drugim prizadeto telekomunikacijsko podjetje Telefonica, kjer so menda morali ugasniti vse svoje računalnike na sedežu v Madridu, iz Italije poročajo o zaklenjenih računalnikih v univerzitetnih predavalnicah.

Radio Slovenija poroča, da je črv zaklenil tudi računalnike v novomeškem Revozu. Zaradi napada se je ustavilo delo v nočni izmeni, saj so bili vsi računalniki zaklenjeni.

O kibernetskem vojskovanju, kar se gredo agencije, kot je NSA, smo pisali v aprilskem Monitorju.

Dopolnjeno:

Microsoft je zaradi razsežnosti napada izjemoma izdal popravek tudi za starejše sisteme Windows, ki sicer niso podprti. Med njimi je tudi WIndows XP, ki ga marsikje še vedno uporabljajo. 

Microsoftov popravek odpravlja luknje v komunikacijskem protokolu SMB. To pomeni, da je, poleg namestitve popravka, najboljša obramba proti črvu WannaCry požarni zid, ki blokira povezave na vratih SMB (445).

Širjenje se je pred kratkim upočasnilo (ustavilo?), ker je eden izmed raziskovalcev ugotovil, da WannaCry poizkuša dostopati do spletne strani www[.]iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea[.]com, ki pa ni (bila) niti registrirana. Če bi mu to uspelo, se računalnik ne bi okužil. To je bilo v črv očitno vgrajeno kot nekakšen znak za "stop". Raziskovalec je zato registriral to domeno (za borih 10 dolarjev) in jo preusmeril na strežnik, s katerim je nameraval spremljati potek dogajanja. V trenutku je strežnik pričel beležiti 5000 do 6000 obiskov na sekundo.

Na nevarnost črva kot na enega najnevarnejših varnostnih incidentov opozarjata tudi ameriški Department of Homeland Security in Europol, seveda pa tudi naš SI-CERT

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji