Objavljeno: 30.3.2017

Samsungova osmica

Samsung je na dogodkih v Londonu in New Yorku predstavil svoj novi telefon, Galaxy S8. Osemka prihaja z nekaj zamude, ki je bržkone posledica lanskega debakla z modelom Note 7. Slednji je do neke mere zamajal blagovno znamko Galaxy, zato si je podjetje raje vzelo kak mesec več časa za interna preizkušanja naprave (beri, baterij), ki naj bi se ponovno podala v boj za najbolje prodajane telefone (kjer že tradicionalno vodi Apple s svojimi iPhoni).

Kljub zamudi, ali pa prav zaradi nje, je bilo o Galaxy S8 bolj ali manj vse znano že pred uradno predstavitvijo, pričakovanja potencialnih kupcev pa so bila velika. S8 prihaja v dveh različicah – navadni in »plus«, ki je večja. Oba sta zaobljena (Edge) in oba imata »višji« zaslon od predhodnikov, kar pomeni, da imata zelo majhen zgornji in spodnji rob, zaslon (Super AMOLED, kot smo že vajeni) pokriva skorajda celotno sprednjo stran. V praksi to pomeni, da ima model S8 zaslon z diagonalo 5,8 palca, pa je po velikosti vseeno celo nekaj manjši od predhodnega modela S7 Edge, ki ima zaslon 5,5 palca. Model S8+ ima zaslon diagonale 6,2 palca, kar bi še nedavno označili kot tablico (zelo redki telefoni do sedaj so imeli 6-palčne zaslone), pa je le 8 mm višji in 1 mm širši od modela S7 Edge. Hkrati to pomeni, da imata telefona nestandardno ločljivost (1440 × 2960 pik) z nestandardnim razmerjem stranic (1:2). Zgoditi se zna, da bo kar nekaj aplikacij s tem imelo nekaj težav, oz. da si bomo na spodnjem delu zaslona ogledovali črn pas. Vsaj v začetku. Podoben format zaslona ima sicer tudi novo predstavljeni LG G6.

Ker zaslon pokriva skoraj celo sprednjo stran telefona, je tipka »Domov« po novem skrita pod zaslonom in se programsko izriše, enako velja tudi za dodatni upravljalski tipki. Bralnik prstnih odtisov je premaknjen na zadnjo stran, kot smo vajeni pri veliki večini konkurentov.

Ameriška različica ima vgrajen procesor Snapdragon 835, evropska pa Exynos 8895 Octa. Oba procesorja sta podobna, s štirimi jedri A73 (oz. podobnimi) in štirimi jedri A53. V praksi naj bi bil procesor 10% hitrejši od predhodnika v modelu S7, hkrati pa nekaj varčnejši, k čemur naj bi pripomogel tudi najnovejši 10 nm proizvodni proces. Vgrajena baterija je v S8, vsaj po specifikacijah, precej borna – 3000 mAh premore. Različica za S8+ ima 3500 mAh. Samo za primerjavo – baterija S7 Edge ima 3600 mAh. Glede na nekaj večjo varčnost procesorja lahko morda računamo na enako vzdržljivost telefona, čeprav je po drugi strani večji zaslon (ima več pik), kar bo kazalec gotovo premaknilo tudi malce v minus.

Zanimivo je, da je vgrajen enak fotoaparat kot pri S7 (ki sicer ni slab), tudi v trenutno modo dveh objektivov se Samsung zaenkrat ni podal. Dodana je le programska možnost hitrega snemanja fotografij in njihovega lepljenja v eno, kar pomaga v slabi svetlobnih pogojih (nekakšen nadgrajeni HDR, torej).

 

Novi S8 in...

... stari S7 Edge...

Sicer pa se S8 pohvali tudi z nekaj programskimi novostmi, med katerimi Samsung najbolj opeva pametni vmesnik Bixby. Pravijo, da naj bi bili boljši in »več« od Googlovega pomočnika. Skorajda dvomimo, toda pustimo se presenetiti. Še posebej o tem, kako to deluje v slovenskem jeziku. Telefona sicer omogočata tudi prijavo s prepoznavo šarenice in obraza (kar so androidni telefoni znali že pred leti, nato pa to podporo opustili).

Telefona bosta naprodaj od 28. aprila naprej, tisti, ki jih bodo naročili v prednaročilu (od danes naprej) jih bodo dobili 8 dni prej, priložili pa jim bodo še slušalke AKG (vredne okoli 100 evrov). S8 bo stal nekaj več kot 800 evrov, S8+ pa okoli 930 evrov. Pri nas bosta na voljo v črni, sivi in srebrni barvi.

 

Druge novosti

Na istem dogodku je Samsung predstavil tudi nadgrajeno 360-stopinjsko kamero Gear 360 (je manjša in z držalom) in priklopno postajo Dex, s katerim lahko telefon postane nekakšen nadomestek za prenosni računalnik. Priklop na monitor/TV sicer danes omogoča prav vsak Android (prek Miracasta), Samsung pa se pri Dexu pohvali, da se ob priklopu spremeni namizje in omogoča prikaz več hkratnih delovnih oken. Mimogrede, tak koncept priklopne postaje nikakor ni nov, le uspelo ni še nikomur (spomnimo se Microsoftovega Continuuma).

Nadgrajena so tudi očala za navidezno resničnost, Gear VR. Po novem imajo priložen brezžični krmilnik, ki olajša krmarjenje med vsebinami. Mimogrede, podobnega krmilnika so se že pred časom spomnili ceneni kitajski proizvajalci Googlovih kartonastih (no, v resnici plastičnih) očal VR.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji