Objavljeno: 2.2.2018 05:00

Samsung gre med kriptovalute

Samsung je naslednje v vrsti podjetij, ki bodo svojo srečo iskala tudi s kriptovalutami. V zadnjem poslovnem poročilu je namreč Samsung sporočil, da bo začel proizvajati čipe, ki bodo namenjeni rudarjenju kriptovalut. Specialne ASIC-e (application-specific integrated circuit) za rudarjenje kriptovalut že proizvajajo, kaj več pa niso želeli razkriti.

ASIC je oznaka za izjemno neumne in hitre čipe, ki znajo izvajati samo eno operacijo, a to počno zelo učinkovito. Pred pohodom kriptovalut so bili večidel uporabni v televizorjih, bitcoin je pa panogo postavil na glavo. Ker uporablja algoritem SHA-256, ga danes rudarimo izključno z ASIC-i. Nekatere druge kriptovalute se še uspešno rudarijo z grafičnimi karticami, zelo redke pa so namenjene rudarjenju na centralnih procesorjih (npr. algoritem CryptoNight).

Samsung čipe proizvaja po pogodbi s TSMC-jem, ki jih dobavlja proizvajalcu Bitmain za njegov izdelek Antminer. Samsungov prihod na trg lahko precej razburka situacijo, saj gre za prvo res globalno podjetje, ki se podaja na področje ASIC-ov za kriptovalute. Za zdaj ni jasno, ali bodo Samsungovi ASIC-i namenjeni bitcoini ali, verjetneje, ostalim kriptovalutam. V slednjem primeru se lahko zgodi, da bo postalo neprofitabilno tudi rudarjenje ostalih kriptovalut na grafičnih karticah, kar je dandanes zelo priljubljeno početje domačih rudarjev. Bi si pa verjetno oddahnili igralci iger, ki jih rast cen grafičnih kartic zaradi rudarjev sila jezi.

Vse pa je odvisno od prihodnjega dogajanja na trgu kriptovalut. Bitcoin je zadnji mesec v rdečem, saj se je z decembrskega vrha spustil že za več kot 50 odstotkov. Včeraj je iskal nove globine, potem ko je Indija sporočila, da bodo strogo preganjali vsako uporabo kriptovalut.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji