Objavljeno: 21.1.2014 20:00

Romunskega hekerja ne bomo izročili ZDA

Murskosoboško sodišče je odločilo, da Romuna, ki so ga lani med rutinskim preverjanjem na podlagi ameriške mednarodne tiralice prijeli slovenski policisti, ne bomo izročili ZDA.

Viktor Faur, bolj znan pod vzdevkom SirVic, je bil leta 2006 obsojen vdora v več sistemov ameriške vojske in vesoljske agencije NASA. Skupna škoda, ki naj bi jo z nečednimi dejanji povzročil, znaša poldrugi milijon dolarjev, jenkiji pa so mu v zahvalo želeli pripisati od enega do deset let zapora. Na njegovo srečo dogovor o izročitvi kršiteljev zakona med ZDA in Romunijo ni zajemal računalniškega kriminala, zato so SirVicu sodili pred domačim sodiščem, ki mu je bilo precej bolj naklonjeno. Šestnajst mesecev pogojno ter četrt milijona dolarjev denarne kazni je znašala sodba, ki je prisluhnila Viktojevi obrambi, SicVic je namreč zatrjeval, da je z vdori zgolj želel opozoriti na ranljivosti.

Murskosoboško sodišče je v obrazložitvi odločitve zapisalo, da Romunu za isto dejanje ne morejo soditi dvakrat. Sodbo bo preverilo še Višje sodišče v Mariboru. Viktor do takrat ostaja v priporu.

Times.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji