Objavljeno: 5.6.2014 05:00

RenderMan bo brezplačen za nekomercialno rabo

Pixar se je odločil, da bo za nekomercialno rabo povsem brezplačno in brez omejitev ponudil svoje orodje RenderMan, ki se uporablja za izdelavo animiranih filmov.

V aktualni številki smo obširno opisali postopek izdelave animiranega filma oziroma risanke od zasnove do končnega izdelka. Zelo pomemben del pri izdelavi je orodje za animacijo. Teh je več, studio Pixar pa že več kot 25 let razvija in uporablja lastno orodje RenderMan, s katerim so nastale uspešnice Svet igrač, Pošasti iz omare in Harry Potter. Pixar pa ni edini uporabnik svojega programskega paketa, ampak ga licencirajo tudi drugim studiem, ki so zainteresirani zanj.

Prav na tem področju je konkurenca zadnje čase velika; omenimo le VRay in Arnold kot dva najresnejša konkurenta. Pixar se je zato odločil, da bo RenderMan brezplačno na voljo za nekomercialno rabo. To vključuje študente, raziskovalce, razvijalce, univerze, inštitute ipd.

Potezo so predstavili na srečanju v Londonu, ki postaja svetovna prestolnica industrije vizualnih učinkov (VFX). Odzivi skupnosti so načeloma pozitivni, saj vsi pozdravljajo ponudbo RenderMana. Vsem pa je jasno, da se Pixar za to ni odločil iz širokogrudnosti, ampak ker so ga v zadnjih letih začeli loviti konkurentje. Brezplačen RenderMan za prihajajoče razvijalce in študente je tako učinkovit način, kako jih prikleniti nanj in si zagotoviti njegovo rabo tudi v kasnejšem profesionalnem življenju.

Kakorkoli že, v pripravi animiranih risank s tem orodjem se boste lahko preizkusili avgusta, ko bo brezplačna verzija na voljo.

 

http://renderman.pixar.com/view/DP25846

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji