Objavljeno: 28.6.2017 10:00

Rekordna kazen za Google

Evropska komisija je Googlu predpisala kazen 2,4 milijarde evrov, ker je svoj servis Google Shopping (ta pri nas ne deluje) priviligiral v primerjavi z drugimi spletnimi primerjalniki in prodajalci. Google ima 90 dni časa, da prilagodi prikazovanje informacij v spletnem iskalniku tako, da bodo enakovredno zastopani vsi ponudniki. Če tega ne bo storil, ga lahko Evropska komisija dodatno kaznuje z do 14 milijonov dolarjev na dan. Google je že napovedal pritožbo.

Odločba je rezultat preiskave, ki se je začela že leta 2010 in sicer na podlagi pritožbe britanskega primerjalnika cen Foundem in med drugim tudi Microsofta. Šef podjetja Foundem je odločbo pozdravil, saj meni, da je Google tako močan vratar do vseh digitalnih vsebin, da ga je enostavno treba omejevati.

O odločitvi bo gotovo še veliko govora tudi na relaciji Bruselj-Washington, saj se na oni strani Atlantika krepi prepričanje, da gre le za vedno večji strah pred t.i. Gafa - Google, Apple, Facebook in Amazon, štirimi velikimi ameriškimi korporacijami, ki vedno bolj krojijo naš vsakdan.

   

Predpisana kazen je sicer rekordna, vendar je Evropska komisija ameriškim korporacijam že kar nekajkrat predpisala zelo visoke kazni:

Leta 2008 je Microsoft plačal 899 milijonov evrov, ker ni hotel deliti Okenske kode s svojimi konkurenti in ker je Oknom prilagal Internet Explorer. Pet let kasneje je plačal še dodatnih 561 milijona dolarjev, ker uporabnikom Windows ponovno ni prikazal zaslona s katerim bi si lahko izbrali drug brskalnik.
Leta 2009 je Intel dobil kazen milijarde dolarjev, ker je proizvajalcem računalnikov ponujal popuste, če so uporabljali le njihove procesorje, ne pa tudi konkurenčnih. Intel se je pritožil, končna odločba naj bi bila znana v letu 2018.
Iz podobnih vzrokov že od leta 2015 čaka kazen dveh milijard evrov tudi Qualcomm, vendar postopek še ni končan.
Lani je Evropska komisija odločila, da je Irska Applu neupravičeno oprostila plačilo 13 milijard evrov davkov in da jih mora izterjati nazaj. Irska se s tem ne strinja najbolj, navsezadnje so prav z davčnimi olajšavami k sebi privabili Apple in še koga, zato se je pritožila. Da, pritožila se je Irska, ne Apple.
Letos je Facebook plačal kazen 110 milijonov evrov, ker je povezal uporabniške račune servisov Facebook in Whatsup, čeprav je dve leti prej, ob prošnji regulatorju za nakup Whatsupa, dejal, da tega ne bo naredil, oz. da se tega sploh ne da narediti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji