Objavljeno: 24.12.2003

Red Hat napoveduje programski strežnik v letu 2004

V začetku leta 2004 bo Red Hat ponudil programski strežnik Red Hat Application Server. Strežnik bo temeljil na standardu J2EE in bo prvi v družini odprtokodnih izdelkov, ki jih Red Had načrtuje v bližnji prihodnosti. Drug izdelek iz družine bo rešitev za povezovanje sistemov v gruče, napovedujejo pa tudi programska orodja na temelju projekta Eclipse.

Analitiki napovedujejo, da Red hat ne bo tako uspešen na trgu programskih strežnikov, kakor je uspešen na trgu operacijskih sistemov. Linux je mnogo cenejši od Unixov, zato lahko že samo zaradi cene uspešno tekmuje z njimi, programski strežniki pa so že zdaj, vsaj nekateri, zastonj. Kljub temu so še možnosti za odprtokodne rešitve, saj podjetja želijo tudi podporo in zanesljivost, ki jo lahko ponudijo tako izdelovalci odprtokodnih izdelkov kakor ponudniki komercialnih izdelkov.

Glavni konkurenti pri programskih strežnikih so IBM, BEA, Sun in tudi Oracle, pri odprtokodnih pa JBoss in Apachejev Geronimo. Preden se je Red Hat odločil ponuditi svoj izdelek spletnega strežnika, se je dogovarjal za sodelovanje s podjetjem JBoss, a se nista uspela dogovoriti glede deljenja prihodkov, ki bi jih pridobila z vzdrževanjem.

http://www.redhat.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji