Objavljeno: 4.4.2015 01:00

Poziv Akosu za pomoč potrošnikom v zvezi s primerom ISDN

Svet za elektronske komunikacije RS je javno pozval Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (Akos), da zavzame aktivno vlogo pri pridobivanju podatkov o poslovanju Telekoma Slovenije z naročniki in potrošnikom tako pomaga pri pripravi zahtevkov za vračilo nezakonito zaračunanih denarnih zneskov v primeru ISDN.

Zadeva se nanaša na primer Telekomovih naročnikov, ki so bili v obdobju najmanj od 1. decembra 2002 do 5. septembra 2005 ob nakupu širokopasovnega internetnega priključka ADSL prisiljeni predhodno zakupiti priključek ISDN, čeprav ga niso potrebovali in to tehnično ni bilo nujno. To je že pred časom z odločbo ugotovila Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK).

Agencija naj si v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi aktivno prizadeva za pridobitev podatkov od družbe Telekom Slovenije, je v danes posredovanem javnem pozivu zapisal predsednik Sveta za elektronske komunikacije RS Dušan Caf. Na osnovi teh podatkov bi lahko omenjeni Telekomovi naročniki svoj zahtevek na vračilo nezakonito zaračunanih denarnih zneskov od Telekoma izterjali prek pristojnega sodišča.

S tem primerom se sicer ukvarja tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Ta je v začetku marca pozvala Telekom, naj vsem naročnikom vrne nesporni del škode, ki jo je med letoma 2002 in 2005 povzročil z vsiljevanjem storitve ISDN. Gre za znesek 105,20 evra, kolikor je po ugotovitvah varuha konkurence znašala priključnina za ISDN.

Zastaralni rok za uveljavljanje odškodninskega zahtevka je po nekajletni prekinitvi sicer spet začel teči od pravnomočnosti odločbe AVK. Ker je zakonodaja glede tega roka nejasna, sodne prakse pa še ni, naj bi po najstrožji razlagi zahtevek lahko zastaral že 20. aprila letos, pojasnjujejo v ZPS.

Podrobneje smo o tej temi v Monitorju že izdatno pisali:

Telekom vam je dolžan denar, izterjajte ga!

Nov korak v sagi ISDN/ADSL

Samo še en mesec za vložitev tožb v zadevi ISDN

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji