Objavljeno: 6.6.2014 12:00

Pomagajmo otroke naučiti programirati v klubih CoderDojo

Brezplačni tečaji programiranja za otroke CoderDojo so v dveh letih v Ljubljani dobro zaživeli. V računalniški učilnici Knjižnice Otona Župančiča in v prostorih Zemante jih redno obiskuje približno 20 otrok, ki se učijo osnov programiranja, pa tudi širše računalniške znanosti. Vodijo jih mentorji prostovoljci in da bi tečaje omogočili še večjemu številu otrok, iščejo nove mentorje, predvsem take, ki bi klub zagnali tudi v drugih mestih po Sloveniji.

CoderDojo je mednarodno gibanje računalniških klubov, ki jih vodijo prostovoljci in so namenjeni otrokom od 5 do 17 let. Začelo se je leta 2011, ko je takrat 18-letni irski dijak James Whelton ustregel želji nekaj svojih sovrstnikov, da jih naučiti osnov programiranja. Klub je zbudil zanimanje podjetnika in filantropista Billa Liao, ki je v njem videl potencial in ga skupaj z Jamesom razvil v nekaj večjega. Danes po svetu deluje 399 klubov v 49 državah, največ na Irskem.

Leta 2012 so trije prostovoljci računalniški klub CoderDojo ob podpori podjetja Zemanta pripeljali tudi v Slovenijo. V CoderDojo.si organizirajo redne tečaje, na katerih se otroci spoznajo primarno z osnovami programiranja (računalniških aplikacij, iger, spletnih strani, ...), sicer pa tudi z  internetom, etičnim hekanjem, digitalno varnostjo, računalniško znanostjo, digitalnim avdio-video oblikovanjem, matematiko, fiziko, psihologijo... Mlajši udeleženci programirajo v programskem okolju Scratch, ki s slovenskim vmesnikom in osnovnimi ukazi kot gradniki omogoča, da že otroci iz prvih razredov osnovne šole sestavljajo čisto prave programe. Starejši pa spoznavajo programski jezik Python.

Mentorji  prostovoljci delujejo tudi v okviru hackerspace-a/hekerspejsa Kiberpipa,  vodi pa jih poslanstvo širjenja  poznavanja in ljubezni do računalniških znanosti, česar v slovenskih šolah zaenkrat še krepko primanjkuje. S tovrstnimi tečaji bi lahko zapolnili vrzel v znanju, ki bo otrokom koristilo ne glede na to, kaj bodo študirali. Pričakujejo pa, da jih bodo zgodnje pozitivne izkušnje spodbudile h kasnejši usmeritvi v tehnične poklice. Pozitivne izkušnje otrokom vsekakor ostanejo, sodeč po zanimanju in hitrem napredovanju otrok, pa tudi navdušenju, ki ga je občutiti na tečajih.

Če bi radi tudi sami pomagali pri širjenju računalniškega znanja med otroci, se pridružite gibanju CoderDojo kot mentorji. Poiščite informacije na njihovem spletnem mestu www.coderdojo.si.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji