Objavljeno: 13.11.2000

PC tablica

Glavni arhitekt za programsko opremo, kakor se imenuje položaj Billa Gatesa, vodilnega moža v Microsoftu, je na večer pred otvoritvijo jesenskega Comdexa 2000 nakazal, kam naj bi po njihovem šel razvoj osebnega računalništva v bližnji prihodnosti.

Seveda pri Microsoftu dobro vedo, da je vse pomembnejša povezava, po možnosti stalna in brezžična, ne glede na to, ali smo v pisarni, doma, na poti ali v restavraciji. Prav tako so prepričani, da je pomembno, da imamo s seboj zmogljiv računalnik, ne le nekakšen razširjen koledar ali adresar. Nenazadnje pa menijo, da ljudje v računalništvu pogrešajo papir, ki ga je tako enostavno uporabljati za zapiske, načrte, skice in podobno.

Iz vsega tega razmišljanja se je pri Microsoftu rodila PC tablica (Tablet PC), za katero menijo, da predstavlja vrhunec razvoja internetnega odjemalca. Tablica, ki so jo prikazali kot prototip strojnega dela te novosti (Microsoft naj bi se predvidoma sicer posvečal le programskemu delu) je velika skoraj toliko kot list A4 in debela okoli 2 centimetra. Njene strojne zmogljivosti so kar impresivne, čeprav za tako velikost nič futurističnega. Bolj nenavadne so zmogljivosti sistemske programske opreme. Po tablici lahko zelo dobro pišemo s posebnim peresom, ki pa pušča za seboj sled, ki je neverjetno podobna sledi pravega peresa. Z besedilom lahko delamo, kakor da gre za vtipkano besedilo - lahko ga krajšamo, vanj vrivamo, iščemo enake besede, vstavljamo risbe. O prepoznavanju pisave ni padla beseda, kar najverjetneje pomeni, da Microsoft pripravlja kako presenečenje.

Računalnik, ki bi omogočal preprosto integracijo ročno in kako drugače vnesene informacije ter zlitje enostavnosti papirja in zmogljivosti sodobne informatike, bi gotovo pomenil veliko in pomembno novost. Vprašanje pa je, ali smo res pripravljeni nositi s seboj nekaj, kar je veliko kakor sodobni lahki prenosniki pa niti nima tipkovnice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji