Objavljeno: 30.10.2018 17:00

Novi Apple iPad Pro je razkrit

Apple je po septembrski predstavitvi novih telefonov iPhone Xs, Xs Max in XR zdaj predstavil tudi novo generacijo tabličnih računalnikov iPad in prenosnikov Mac. iPad Pro je končno dobil tehnologijo za razpoznavo obrazov FaceID, zaradi česar ima tablični računalnik zdaj zaslon skoraj povsem do robov. Ker je ta vendarle prisoten, so v njega spretno shranili prostor za kamero FaceTime, tako da pri iPadih ni potrebno imeti zareze, ki so značilne za iPhone X in njegove naslednike.

Zunanje mere manjše tablice so ostale enake kot pri sedanji generaciji, vendar so zaradi odsotnosti fizične tipke pridobili pri diagonali zaslona. Zdaj govorimo o 11-palčnem, prej pa 10,5-palčnem iPadu Pro. V primeru večjega modela z 12,9-palčnim zaslonom pa so ohranili diagonalo zaslona, a zmanjšali celotno velikost ohišja. Ločljivost zaslona Liquid Retina je zdaj za četrtino višja kot doslej. 2388 x 1668 pik pri 11-palčnem modelu oziroma 2.732 x 2048 pik pri 12,9-palčni izvedbi. Ohišje je v celoti zdaj še tanjše, saj je iPad Pro v obeh različicah debel samo še 5,9 mm.

Po pričakovanjih so iPadi od telefonov podedovali strojno zasnovo, ki pa je še nekoliko nadgrajena. Celoto poganja procesor A12X Bionic, narejen v 7nm arhitekturi, ki nudi približno 90% večjo zmogljivost od predhodnikov, če upoštevamo zmogljivost vseh osmih jeder procesorja. Grafika ima sedem jeder in nudi dvakrat višjo zmogljivost kot doslej. iPad Pro je prvič dobil namenski čip Neural Engine, ki omogoča izvajanje 5 bilijonov ukazov na sekundo na področju strojnega učenja in umetne inteligence. Med drugim naj bi bil novi iPad Pro najboljši računalnik doslej za procesiranje nadgrajene resničnosti (AR).

Povečali so tudi količino pomnilnika. Prvič bomo srečali tablico iPad, ki premore 1 TB pomnilniškega prostora za podatke. Poleg tega so na voljo pomnilniki velikosti 64, 256 ali 512 GB. Velikanski korak naprej je, da iPad Pro zdaj podpira vmesnik USB-C in nanj priključeno periferijo, med drugim zmožnost priključitve drugega zaslona, kar pomeni, da cilja na uporabnike, ki bi se sicer odločali za namizne računalnike ali prenosnike.

Apple Pencil se zdaj na ohišje udobno pritrdi prek magnetov, polni pa se brezžično iz same tablice. Ko smo že pri polnjenju, USB-C na tablici omogoča, da lahko prek njega polnimo akumulatorje mobilnih telefonov, če bi bilo za to potreba. iPad dejansko postaja prenosnik, saj ga lahko dopolnimo s tipkovnico, priključimo na zunanji monitor.

Da iPad Pro postaja resnična zamenjava za klasične računalnike napoveduje tudi najava prvih programov, ki v celoti izkoriščajo zmožnosti nove strojne opreme. Autodesk na iPade prinaša polno verzijo inženirskega programa AutoCAD, Adobe pa polno različico slikarskega programa Photoshop. Na predstavitvi so prikazali tudi za novo generacijo oprtimizirano različico igre NBA 2K, ki se po ločljivsti in hitrosti delovanja zlahka kosa s tistim, kar srečamo na najsodobnejših igralnih konzolah.

Cene novih iPadov, ki bodo v prodajo prišli 7. novembra so podobne kot doslej. Najcenejši 11-palčni iPad Pro s 64 GB stane v ZDA 799 dolarjev, večji 12,9-palčnim zaslonom stane 999 dolarjev. Na vrhu ponudbe bo 12,9-palčni model z 1 TB Flash RAM, kar stane že zajetnih 1.749 dolarjev v Wi-Fi in 1.899 v Wi-FI+LTE izvedbi. Zanimivo, da pri tem v prodaji ohranjajo dosedanji 10,5-pačni model, ki mu bodo znižali ceno na 645 dolarjev.

YJ5q8Wrkbdw

LjaKHqDbzSA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji