Objavljeno: 28.9.2017 10:00

Nova varnostna pomanjkljivost v IE

Microsoft je s splavitvijo Windows 10 leta 2015 na trg poslal tudi prenovljen spletni brskalnik, imenovan Edge.

Stari Internet Explorer je sicer še vedno na voljo, predvsem za uporabo kakih starejših spletnih strani, ki so njemu prilagojene (gre v večji meri za interne strani, ki uporabljajo starejše Microsoftove tehnologije, denimo ActiveX), a ga uradno ne podpirajo več. Vseeno pa se občasno še pojavlja tudi kak manjši popravek, zadnji je prišel v začetku avgusta (različica 11.0.45).

Se pa je v IEju našla nova varnostna pomanjkljivost, pri kateri lahko spletna stran, na kateri smo, prebere vnos v polje za URL. V praksi to pomeni, da bi lahko spletne strani prebrale, katera bo naslednja spletna stran, ki jo nameravamo obiskati, še bolj problematično pa je to, da bi lahko prebrale tudi iskalne termine, saj deluje omenjeno polje tudi za spletno iskanje.

V praksi ima sicer IE razmeroma majhen tržni delež – številke sicer variirajo, naj bi šlo za nekaj odstotkov. Vseeno se pričakuje, da bodo pri Microsoftu pomanjkljivost v kratkem zakrpali. Vsekakor pa priporočamo uporabo kakšnih izmed novejših, varnejših brskalnikov, denimo Chrome ali Firefox.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji