Objavljeno: 22.7.2013 07:00

Microsoftove težave na borzi in pri poslovanju

Microsoftova delnica je v petek doživela strahovit padec. V primerjavi z dnem pred tem je njen tečaj padel za več kot 10 odstotkov. Ostale delnice tehnološkega sektorja večjih težav niso imele. Nad Microsoftom pa so vlagatelji skoraj družno obupali. V Redmondu so objavili poslovne rezultate in v zadnjem četrtletju so pridelali precej manj dobička od pričakovanj. Investitorji niso navdušeni.

Nad težavami je težko biti presenečen, saj Microsoft ne more biti imun na padanje prodaje računalnikov, ki se vleče že pet četrtletij zapovrstjo. Prihodki od prodaje so tako znašali 19,9 milijard dolarjev, medtem ko so bili analitiki pričakovali 20,7 milijarde Dobiček je zgrmel na 6,1 milijarde dolarjev, kar je še vedno veliko, a bistveno manj od načrtovanega. To je okrog 58 centov na delnico, analitiki pa so pričakovali 75 centov na delnico. To pa je že opazna razlika.

Zanimivo je tole. V četrtletju pred tem je dobiček znašal 192 milijonov dolarjev, sedaj pa 6,1 milijarde dolarjev. V fiskalnem letu 2012 21,7 milijarde, letos pa 26,7 milijarde dolarjev. Bodimo pa pošteni in povejmo, da so lani jeseni beležili šestmilijardi odpis zaradi ponesrečene investicije v aQuantive. Pričakovali bi torej, da bodo investitorji navdušeni. A na borznem parketu so od absolutnih številk pomembnejše relativne. In te so dostikrat v primerjavi s pričakovanji. Saj se še spomnite, ko je lani delnica Appla padla kot kamen, ko je podjetje objavilo rekordni dobiček, a nižji od pričakovanega še višjega rekorda.

Microsoft ime še druge težave, ki jih takle hiter pregled poslovnega izkaza ne kaže. Padanje prodaje osebnih računalnikov bi lahko ustavila prodaja mobilnih naprav, a tu ne gre vse po načrtih. Tablica Surface RT se ne prodaja. Izvesti so morali odpis 900 milijonov dolarjev zaradi neprodanih zalog. To je veliko. Čeprav so jih nedavno pocenili za 30 odstotkov, ne gredo v promet, za jesen pa so že napovedane nove. V grobem približku lahko ocenimo, da imajo v Redmondu tri milijone neprodanih tablic, s katerimi bo treba nekaj storiti pred jesenskim izidom novega modela. Sedaj jih dobesedno delijo, saj jo lahko z nekaj zvijačnosti dobite že za 100 dolarjev (na primer na kakšni konferenci ali če ste izobraževalna ustanova). Sicer stanejo 350 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji