Objavljeno: 4.2.2014

Microsoft ima novega šefa

Kot smo pred dnevi pravilno napovedali prav v naši reviji, bo Satya Nadella v Microsoftu zasedel izpraznjeno mesto izvršnega direktorja, Bill Gates pa je odstopil kot šef uprave. Tako je končano skorajda pol leta trajajoče iskanje naslednika Steva Ballmerja, ki je lani avgusta oznanil, da se bo umaknil v pokoj. Nadella, 46-letnik, ki je v Microsoftu zaposlen že 22 let, je bil trenutno izvršni poddirektor njihove Cloud and Enterprise group, skupine, ki je zadnje časa razvijala najbolj prodorne izdelke in storitve, med njimi je bržkone najbolj znan Azure.

 Nadella je bil sicer eno od resnejših imen, ki so se v igri za izvršno pozicijo v Microsoftu zadnje mesece vrtela v javnosti, med bolj znanimi omenimo še izvršnega direktorja Forda Alana Mulallyja, ki se je konec lanskega leta sam izločil iz kandidature, Tonyja Batesa, ki je bil nekoč izvršni direktor Skypa ter Stephena Elopa, nekdanjega direktorja Nokie.

Druga novica dneva pa je zagotovo odstop Billa Gatesa z mesta predsednika uprave, ki ga je zasedal vse od ustanovitve podjetja. Gates si je za naprej v podjetju pridržal funkcijo z bleščečim nazivom ustanovitelj in tehnološki svetovalec.

Analitiki so že prekrižali mnenja in večina se jih strinja, da bo novi CEO potreboval veliko sreče in znanja, da bo podjetje uspešno povlekel skozi tranzicijo, ki jo preživlja. Zlasti pri dohitevanju zaostanka na področju mobilnih naprav, potem ko je njihov tradicionalni vir dohodka – PC računalniki – začel počasi pojemati, k oživljanju pa ni prav nič pripomogel niti izid osme različice Oken.

Satya Nadella je po njihovem mnenju pokazal odlične poslovne spretnosti na področjih, kjer je Microsoftu šlo dobro, denimo v času ko je vodil oddelek za strežnike in strežniška orodja, a na drugi strani nima nobenih izkušenj na bolj trnovih segmentih, kot je denimo navduševanje množic običajnih uporabnikov, pri čemer je bila konkurenca zadnja leta precej uspešnejša.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji