Objavljeno: 24.10.2014 01:00

Madžarska načrtuje internetni davek

Države v finančni krizi delajo res neverjetne poizkuse. Madžarska vlada tako v proračunu za leto 2015 predlaga uvedbo posebnega davka na internetni promet. Osnova za obračun bi bila količina prenesenih podatkov, za vsak preneseni GB podatkov pa bi bilo potrebno plačati državi dodatnih 150 forintov oziroma okoli 0,48 evra.

To pomeni, da bi mesečni prenos 100 GB podatkov uporabnike lahko stal približno 50 evrov. Iz skopih pojasnil je sicer videti, da bo davek lahko navzgor omejen, saj je vlada napovedala, da pričakuje letni prihod okoli 65 milijonov evrov, kar je precej manj od zneska, ki ga lahko izračunamo iz količine danes opravljenega internetnega prometa na Madžarskem.

Predlog je še posebej sporen, ker ta davek ne bi nadomestil standardni davek na dodano vrednost, temveč bi bil obračunan dodatno. Najbrž je kot tak celo v nasprotju s smernicami v EU. Predlog predvideva, da bi davek zaračunali telekomunikacijskim operaterjem in ponudnikom interneta, toda ti bodo skoraj zagotovo ta strošek prenesli na končne uporabnike. Ti so seveda ogorčeni in že organizirajo proteste prek družabnih omrežij, v kratkem pa je načrtovan tudi shod pred zgradbo parlamenta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji