Objavljeno: 16.1.2001

MacWorld 2001

Apple je v začetku januarja priredil že tradicionalno srečanje uporabnikov MacWorld, na katerem je predstavil številne novosti. S tem podjetje pod vodstvom Steva Jobsa poskuša znova povečati povpraševanje po Applovih izdelkih, ki se je v zadnjih mesecih opazno zmanjšalo in podjetju povzročilo vnovično izgubo. Med novostmi so novi lahki prenosnik PowerBook, novi modeli osebnih računalnikov PowerMac G4 ter kopica zelo zanimivih večpredstavnih programov.

Steve Jobs je na otvoritvi tudi napovedal točen datum objave nove različice operacijskega sistema MacOS X. Ta bo prišel med kupce natanko 24. marca, kar je nekoliko pozneje od prvotne napovedi, poleg tega pa namerava Apple novi operacijski sistem vgrajevati v nove računalnike šele od julija, ko bodo predvidoma na voljo prvi "karbonizirani" (izraz, ki se uveljavlja za izdelke z videzom in podporo za novi sistem) programi. Na MacWorldu je bilo mogoče videti še nekaj novosti o sistemu, kot so nove možnosti v menujih, mehkejše delovanje načina vlečenja ter novi večpredstavni programi. MacOS X bo vključeval prenovljeni QuickTime 5 z vsemi novostmi za predvajanje zvočnih in videoposnetkov.

Novi operacijski sistem z jedrom Darwin jasno cilja na poslovne uporabnike, Apple pa bo poleg grafičnega vmesnika Aqua v sistem vključil tudi školjko BSD Unix, s katero ciljajo na uporabnike Unixa. Apple trdi, da je razdelil med uporabnike 100.000 izvodov razvojne različice sistema, od katerih je dobil čez 75.000 pripomb in nasvetov.

Pri strojni opremi so novost štiri različice osebnih računalnikov PowerMac G4. Med sabo se razlikujejo predvsem po taktu procesorjev, ti pa so 466, 533, 667 in najzmogljivejši s 733 MHz. Cene računalnikov se v ZDA gibajo od 1700 do 3500 dolarjev. Vsi računalniki premorejo hitrejše sistemsko vodilo s taktom 133 MHz, poleg tega pa imajo odslej pet razširitvenih rež (PCI, 33 MHz, 64-bitni) za dodatne nadgradnje. Osnovni pomnilnik je velik 128 ali 256 MB, razširljiv na 1,5 GB, na voljo pa so do 60 GB diski ATA/66. Na voljo je več različnih grafičnih kartic z vodilom AGP 4x, med temi pa tudi take s procesorji Nvidia GeForce 2MX. Vsi računalniki imajo vgrajen ojačevalnik in zvočnike, ki so jih razvili s podjetjem Harman Kardon, ter zapisovalnike CD-RW.

Pri računalnikih PowerMac G4 je poleg novih procesorjev morda največja novost nova pomnilniška enota SuperDrive, ki omogoča zapisovanje na nosilce CD-R/CD-RW, prvič pa tudi na nosilce DVD-R. Apple je torej prvo podjetje, ki ponuja v svojih računalnikih zapisovalnike za posnetke DVD. Apple namerava nosilce DVD-R prodajati za ceno 50 dolarjev za paket s petimi kosi.

Ob tej novosti je Apple predstavil tudi dva zanimiva programska paketa. Prvi je iTunes, vsebuje pa vse potrebno za predvajanje, zajem, obdelavo in zapisovanje glasbe v digitalni obliki, med drugim tudi v zapis MP3. Program v navezavi z vgrajenimi zapisovalniki omogoča izdelavo domačih glasbenih plošč. Še bolj zanimiv pa je program iDVD, ki omogoča hitro in preprosto izdelavo posnetkov DVD in njihovo zapisovanje na nosilce DVD-R. Program omogoča, da videoposnetke, narejene s programi iMovie, Final Cut Pro in QuickTime, hitro prevedemo v zapis, primeren za predvajanje na predvajalnikih DVD, vse skupaj pa lahko opremimo z menuji in napisi.

Medtem ko je ta program namenjen potrošnikom, Apple za zahtevnejše uporabnike ponuja program DVD Studio Pro, ki skupaj s programom Final Cut 1.2 omogoča profesionalno montažo, pripravo in zapisovanje filmov v zapisu DVD. Apple iTune je brezplačen program, ki bo priložen vsakemu novemu računalniku, dosegljiv pa je tudi prek spleta. Apple iDVD je brezplačen za kupce zapisovalnika SuperDrive, medtem ko bo treba za DVD Studio Pro plačati 1000 dolarjev.

Na srečanju je precej radovednosti vzbudil tudi novi prenosnik PowerBook G4, ki je kljub dejstvu, da je odslej najzmogljivejši Applov prenosnik, obenem tudi eden najtanjših in najlažjih prenosnikov na tržišču. Ohišje, ki je narejeno iz titana, je debelo le 2,5 cm, računalnik pa tehta le 2,4 kg. Kljub temu ima zelo zmogljiv procesor PowerPC G4 s taktom 500 MHz, kar 15,2-palčni barvni zaslon z aktivno matriko, 128 MB pomnilnik, 10 ali 20 GB disk, izmenljivo enoto DVD-ROM, vgrajeno v ohišje računalnika, ter vse pomembnejše vmesnike, med katerimi tudi USB, FireWire (IEEE-1394), izhod S-video in omrežni vmesnik Ethernet s hitrostjo 10/100 Mb/s.

Prenosnik ima zmogljiv grafični pospeševalnik ATI z vodilom AGP in 8 MB grafičnim pomnilnikom, vgrajene pa so tudi antene za opcijski brezžični omrežni vmesnik AirPort. Kljub vsem lastnostim naj bi z enim polnjenjem akumulatorja novi PowerBook deloval do pet ur brez prekinitve. Priložen je tudi bogat izbor programske opreme. Cene se v ZDA gibljejo med 2600 in 3500 dolarji.

Apple torej z novimi izdelki želi vzbuditi pozornost, še naprej pa ciljajo predvsem na zahtevnejše kupce, saj večina novosti sodi v zgornji del ponudbe. Steve Jobs meni, da v nasprotju s trditvami javnih občil osebni računalnik ni v zatonu, temveč prehaja v svojo tretje življenjsko obdobje, v katerem predstavlja pravzaprav življenjski slog uporabnikov. V tej trditvi je Jobs presenetljivo složen z večnim tekmecem Intelom in njegovim prvim možem, Craigom Barretom, ki je podobno misel izrekel na sočasno odvijajočem se sejmu CES 2001.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji