Objavljeno: 20.10.2011

Lytro - revolucija med fotoaparati

Mlado podjetje Lytro iz silicijeve doline je predstavilo istoimenski digitalni fotoaparat, ki pa se v delovanju močno razlikuje od tega, kar danes zmorejo konkurenti. Posebnost aparatov Lytro je, da ne potrebujejo ostrenja slike, saj zajemajo celoten svetlobni tok. Tehnologija se imenuje Light-Field Photography, v praksi pa to pomeni, da fotoaparat zajema vse potrebne informacije, s katerimi lahko kasneje kar v programski opremi na računalniku izberemo fokusno točko, na kar program izbere potrebne podatke in rekonstruira sliko z želenimi informacijami.

Sam fotoaparat je zato sila preprost - gre za aluminijasto podolgovato ohišje, ki ima na eni strani objektiv, na drugi strani pa mali, 1,46 - palčni zaslon občutljiv na dotik. Objektiv ima 8x zum, ki ga krmilimo prek zaslona na dotik. Celota premore le dve klasični tipki - vklop in sprožilec. Vse druge nastavitve lahko "naredimo" kasneje, ko smo zajeto sliko prenesli v osebni računalnik prek vmesnika USB. Tako zajete informacija namreč predstavljajo nekakšen 3D načrt vsega, kar je bilo zajeto prek objektiva, kar pomeni, da lahko izberemo tisto plast in ostritev, ki nas zanima v specifičnem primeru.

Lytro je o sami tehnologiji govoril že pred časom, zdaj pa so izdelek pripeljali do točke, ko je nared za prodajo. Fotoaparat bo na voljo v dveh različicah. Manjša ima vgrajen 8 GB velik pomnilnik, ki zadostuje za okoli 350 fotografij. Ta stane 399 dolarjev. Večji model ima 16 GB pomnilnika, ki zadostuje za 750 fotografij, stane pa 499 (ceni sta v obeh primerih brez DDV). Razlikujeta se tudi v barvi, prvi lahko grafitno siv ali moder, drugi pa živo rdeč. Fotoaparate Lytro je mogoče naročiti takoj, začetek dobave pa so postavili v prve tedne leta 2012.

http://www.lytro.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji