Objavljeno: 25.11.2008

Lenovo stavi na PC računalnike brez diskov

Podjetje Lenovo je predstavilo nov način hranjenja podatkov za namizne računalnike PC, imenovan Secure Managed Client, krajše SMC. Vizija proizvajalca je, da bodo lokalne delovne postaje s časom ostale brez vgrajenih diskov, saj bodo vsi podatki shranjeni na varni oddaljeni lokaciji v podatkovnem centru. Prednosti take zasnove se skrivajo predvsem v nižjih stroških nakupa in vzdrževanja sistemov ter njihovem enostavnejšem upravljanju. Rešitev SMC omogoča tudi večjo varnost podatkov, na račun redundance (RAID) v oddaljenem pomnilniškem sistemu, hkrati pa ohranja hitrost in način delovanja, kot ga imajo običajne delovne postaje.

Secure Managed Client je sestavljen iz delovne postaje ThinkCentre, orodij za upravljanje s podatki ter centraliziranega diskovnega polja, razvitega v sodelovanju z Intelom. Delovne postaje preprosto nimajo diskov, temveč zagon operacijskega sistema ter hrambo programov in podatkov preusmerijo na omrežno dosegljive diske (vmesnik iSCSI), podobno kot to že doslej počnejo nekateri strežniški izdelki. V ta namen je bila uporablja Intelova platforma VPro, ki omogoča zagon iz oddaljenega diska neposredno iz sistemske programske opreme (BIOS).

Uporabniška izkušnja je enaka kot na PC-ju z lokalnim trdim diskom, upravljanje in popravila so centralizirana in zato enostavnejša, podatki so shranjeni na eni oddaljeni lokaciji, kar zmanjša možnost odtujitve informacij, povrh vsega pa SMC ThinkCentre porabi manj energije kot običajen PC.

Lenovo ocenjuje, da večja podjetja za uporabo posameznega namiznega računalnika mesečno odštejejo približno 120 ameriških dolarjev, z uporabo rešitve SMC pa naj bi podjetja odštela približno 70 dolarjev. SMC je trenutno na voljo za delovne postaje tipa ThinkCentre M57p, kmalu pa bo dostopna tudi za M58p. Secure Managed Client je v ZDA že dostopen, v druge predele sveta pa naj bi se razširil sredi prihodnjega leta.

http://www.lenovo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji