Objavljeno: 24.10.2014 05:00

Kako gonilnik z Windows Update namerno uniči strojno opremo

Po namestitvi posodobitve gonilnikov za USB-čip podjetja FTDI, ki se je znašla na Windows Update, so nekateri uporabniki naprav s čipom FT232 presenečeno obsedeli pred nedelujočo napravo. Pomagala ni niti odstranitev gonilnikov ali zagon Linuxa. Zgodba se je začela nevarno zapletati, ko se je razvedelo, da je FTDI težave povzročil namerno.

FT232 je preprost, poceni in izjemno razširjen čip, ki skrbi za pretvorbo USB vhoda v serijskega. Vsebujejo ga številne naprave, na primer mikrokrmilniki Arduino in vrsta vgradnih (embedded) naprav. Čip je tako razširjen in poceni, da na trgu mrgoli takšnih in drugačnih ponaredkov, ki opravljajo isto funkcijo in se predstavljajo kot isti čip. Zgodi se, da celo proizvajalci naprav ne morejo biti prepričani, da v kakšni pošiljki čipov ni ponaredkov. Tudi operacijski sistem te čipe zazna kot FTDI-jeve čipe in ponudi namestitev kar prek Windows Update. Priključiš in deluje, Plug and Play v najboljši izvedbi.

Toda med njimi je vseeno mogoče ločiti, če se zelo potrudimo. In FTDI se je zelo potrudil in spisal kos programske opreme, ki vsem ponarejenim čipom nastavi PID na 0. Vsak čip ima dve identifikacijski številki – proizvajalčevo VID (vendor ID) in modelno (product ID). Ponarejeni oziroma klonirani čipi uporabijo FTDI-jev VID in PID ustrezajočega čipa. Ko pa zlonamerni gonilnik ponarejenim čipom PID nastavi na 0, operacijski sistem ne prepozna več naprave in ne more naložiti gonilnika. Naprava je neuporabna tako v Windows kot tudi ostalih operacijskih sistemih.

Uradnih odzivov iz FTDI-ja ali Microsofta še ni. Za zdaj kaže, da je FTDI funkcijo sprogramiral namenoma, da bi onesposobil naprave s ponarejenimi čipi, Microsoft pa te funkcionalnosti ni zalotil. Problem je, da je FTDI s tem kaznoval nič hudega sluteče uporabnike končnih izdelkov, ki sploh ne vedo, kakšni čipi so v njih.

Problem je sicer mogoče rešiti z nekaj znanja, in sicer lahko s posebnim orodjem nastavimo PID nazaj na ustrezno vrednost. Vseeno so uporabniki izjemno jezni na FTDI, nekateri proizvajalci mikrokrmilnikov pa so že napovedali, da bodo razmislili o nadaljnjem sodelovanju s FTDI.

Dodatek: FTDI je sporni gonilnik umaknil z Windows Update. Povedali so, da bodo prihodnji teden izdali novo verzijo, ki se bo sicer še vedno borila proti ponaredkom, a na "neinvaziven način".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji