Objavljeno: 7.4.2014 15:00

Jutri bo umrl Windows XP, a ne dokončno

V torek je dan, ko bo Windows XP sklenil svojo dolgo in nadvse uspešno 13-letno pot. A to ne pomeni, da se Windows XP dokončno poslavlja, saj bodo nekateri veliki institucionalni uporabniki proti plačilu še vedno ostali na Windows XP.

Uradni konec podpore pomeni, da Microsoft ne bo več brezplačno izdajal popravkov za Windows XP, kar bo njegove uporabnike slej ali prej prisililo v nadgradnjo. Ne ker bi operacijski sistem nehal delovati, ampak ker bodo vse odkrite luknje ostale nezakrpane. Ker so številne ranljivosti prisotne v več verzijah, bodo lahko napadalci analizirali naslednje popravke za Windows Visto in novejšo ter poizkusili, ali je ranljiv tudi Windows XP.

Žal na svetu teče še vedno ogromno programske opreme, ki potrebuje Windows XP, ter brni ogromno računalnikov, ki so za kaj novejšega iz Microsofta prešibki. Nadgradnja teh sistemov je povezana z visokimi stroški, zato sta se britanska in nizozemska vlada z Microsoftom že sporazumeli, da bosta proti plačilu prejemala nadaljnje popravke za Windows XP.

Britanci so s krovno pogodbo vključili celoten javni sektor, za kar bodo plačali 6,5 milijona evrov za eno leto. Glede na to, da gre za več kot milijon računalnikov in da pogodba vključuje še Office 2003 in Exchange 2003, ki se jima podpora prav tako izteka, je cena pravzaprav zelo nizka.

Tudi nizozemska vlada želi podobno, zato so z Microsoftom sklenili pogodbo o dodatni podpori za Windows XP, pri čemer pa znesek javnosti ni znan. Gre za slabih 40.000 računalnikov, ki bodo na Windows XP vztrajali do konca leta.

Microsoft bo torej še lep čas podpiral Windows XP, le da bo za to treba plačati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji