Objavljeno: 4.4.2016 01:00

Intelov procesor za oblačne storitve

Intel je predstavil novo generacijo procesorjev Xeon E5-2600, ki premore modele s kar 22 jedri. Novi procesorji, ki temeljijo na arhitekturi Broadwell, so namenjeni predvsem strežnikom za ponudnike storitev v oblaku. Srečali pa jih bomo verjetno tudi v najzmogljivejših delovnih postajah za urejanje video posnetkov v ločljivosti 4K in razvoj aplikacij za navidezno resničnost.

Novi model Xeon E5-2600 V4 je po meritvah okoli 28% zmogljivejši od predhodnika E5-2600 V3, ki je zasnovan na arhitekturi Haswell in premore največ 18 jeder. Nova generacija ima vgrajene tudi večje predpomnilnike LLC (last level cache), kar 55 GB v primerjavi s 44 GB kot pri predhodnikih. Posamezen procesor deluje s taktom 2,2 GHz in porabi zajetnih 145 W za delovanje. Še bolj impresivna je cena – 4.115 dolarjev za kos.

Na osnovi novih procesorjev sta HP in Dell že predstavila nove različice strežnikov, večinoma vgradnih sistemov za velike podatkovne centre v oblaku. Med novimi modeli izstopajo HP-jevi strežniki Proliant G9, ki imajo opcijsko lahko vgrajene pomnilniške module NVDIMM. Ti združujejo klasičen pomnilnik RAM in pomnilnik Flash RAM, s tem pa omogočajo persistenco hrambe podatkov tudi v primerih, ko nenadoma izklopimo strežnik.

Uporaba modulov NVDIMM omogoča tudi opazno hitrejše procesiranje podatkov. HP navaja 24-krat višje izvajanje ukazov IOPS (input-output per second) in 6-kratno povečanje prepustnosti podatkov v primerjavi z uporabo pomnilniških enot SSD povezanih prek vodila NVMe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji