Oglasno sporočilo
Objavljeno: 26.10.2021 07:00

Hibridni oblak, ki si ga želite

Modernizacija poslovnih aplikacij in infrastrukture je nuj(n)a za vse, ki želijo strankam zagotavljati boljše uporabniške izkušnje in dostavljati kakovostnejše IT-storitve.

»Večoblačnost oziroma t. i. multi-cloud je poslovni model, ki ga bomo uporabljali naslednjih 20 let. Uporaba različnih javnih in zasebnih okolij v računalniškem oblaku znatno pospeši razvoj aplikacij in inovacije,« je na nedavnem dogodku VMworld 2021 dejal Joe Baguley, tehnični direktor družbe VMware.

Večoblačna arhitektura omogoča dvig odpornosti poslovanja podjetij in pospeši njihovo digitalno preobrazbo. Podjetja želijo imeti možnost izbire najboljših storitev iz različnih okolij v oblaku, hkrati pa ne želijo, da bi jih k sebi priklenil posamezen ponudnik. Ustvarjanje IT-okolja, prisotnega v več oblakih, je strateška zaveza družbe VMware.

Hibridni oblak z odliko

VMware Cloud Foundation je visoko integrirana programska platforma, ki vključuje celotno paleto programsko definiranih storitev, pri čemer je omenjeno platformo moč postaviti v lokalnem zasebnem oblaku ali izvajati kot storitev v javnem oblaku. Ponuja preprosto pot do ustvarjanja hibridnega oblaka in odpravlja kompleksnost, ki je pogosto povezana z vzpostavitvijo in upravljanjem hibridnega oblaka v podjetju.

Vse več podjetij danes daje prednost oblačnim okoljem pred tradicionalnimi lokalnimi IT- okolji. Tista, ki imajo celotno informatiko še vedno pri sebi, se morebiti počutijo bolj samozavestno glede varnosti, čeprav statistika pravi nasprotno – podjetja le težko dosežejo enako raven varnosti lokalnega IT-okolja v primerjavi s specializiranimi ponudniki, ki zaposlujejo vrsto varnostnih strokovnjakov z najrazličnejših področij.

Oblak obenem omogoča lažje in hitrejše inoviranje, ponuja večjo prilagodljivost in pomaga pri preusmeritvi stroškov z intenzivnih kapitalskih naložb na poslovne modele, kjer prednjačijo operativni izdatki. Javni oblaki dajejo razvijalcem možnost, da hitro ustvarijo, preizkusijo in uvedejo novo kodo ali poslovne aplikacije z zmanjšano vključenostjo oddelka IT. Migracija nekaterih aplikacij v oblak je celo spodbujana, saj je smiselna za doseganje novih ravni agilnosti in prilagodljivosti poslovanja.

Mnoga, predvsem mala in srednje velika, podjetja zato poskušajo z orodji enega ponudnikov javnih storitev v oblaku ali več zgraditi hibridno okolje v oblaku in ga upravljati. A razvoj in uvajanje aplikacij ostajata počasen in drag proces, saj morajo marsikatero programsko kodo zato napisati na novo, če naj optimalno deluje v obeh okoljih. Priporočljivo je upoštevati tudi druge vidike selitve aplikacij v oblak, vključno s popravki, z orkestracijo in s spremljanjem delovanja. Z namenom rešitve teh izzivov in za poenostavitev ustvarjanja ter delovanja hibridnega oblačnega okolja je VMware razvil VMware Cloud Foundation. Gre za programsko opredeljen podatkovni center (SDDC), zgrajen na vodilni infrastrukturni platformi za upravljanje v oblaku, ki vključuje rešitve za virtualizacijo strežnikov (VMware vSphere), omrežij (VMWare NSX), hrambo podatkov (VMware vSAN) ter sistemov za upravljanje (VMware vRealize).

VMware Cloud Foundation ponuja preprosto pot do ustvarjanja hibridnega oblačnega okolja z uporabo skupne platforme za zasebne in javne oblake ter odpravlja vse težave z združljivostjo. To prinaša tudi odlične uporabniške izkušnje. Ista orodja in postopki se lahko uporabljajo tako v javnih kot zasebnih oblakih, zato ni potrebe po zaposlovanju novega osebja ali učenja novih procesov in postopkov obstoječih zaposlenih.

Oblak(i) pod nadzorom

Podobno kot imajo informatiki v lokalnem okolju sisteme in aplikacije bolj ali manj pod nadzorom, si podobnega nadzora želijo tudi nad oblačnimi okolji in storitvami. V tem primeru jim delo močno olajša orodje VMware vRealize Suite, ki jim omogoča, da z enega mesta spremljajo različna oblačna okolja in storitve, analizirajo njihovo delovanje in avtomatizirajo veliko večino skrbniških opravil (nadgradnje, posodobitve ipd.). VMware pa se ne osredotoča le na opolnomočenje informatikov in razvijalcev, ampak obojim daje tudi možnost, da programabilne rešitve in storitve podaljšajo do končnih uporabnikov, da tudi ti uživajo vse prednosti t. i. samopostrežništva virov IT ob sočasni napredni skrbi za varovanje podatkov, povezav in IT-storitev.

Preprosto boljše poslovne aplikacije

Podjetja, ki že vrsto let uporabljajo lastne programske rešitve, imajo danes zelo verjetno že na milijone vrstic programske kode, ki jo je zelo težko vzdrževati in spreminjati, čeprav so te poslovne aplikacije bistvene za poslovanje. Kako jih preseliti v oblak in narediti še učinkovitejše?

Naloga modernizacije programskih temeljev je opravilo, ki ga obvlada rešitev VMware Tanzu. Ta ponuja popolno posodobitev aplikacij in infrastrukture ter obenem poenostavlja delovanje programske opreme v okolju z več oblaki.

Ne preseneča torej, da ima VMware v jadranski regiji že več kot 1.200 poslovnih strank, med katerimi so številna velika podjetja, skoraj vse banke ter vladne ustanove. Za uvajanje najnovejših IT-rešitev, tehnologij in širitev njihovega IT-okolja do za poslovanje najbolj optimalnih storitev v oblakih različnih ponudnikov skrbijo lokalni parterji. V Sloveniji ima najvišji partnerski status družbe VMware podjetje S&T Slovenija, ki z njegovimi rešitvami že več desetletij postavlja sodobna informacijska okolja.

www.snt.si/oblacne-resitve-vmware

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji