Objavljeno: 4.7.2013 06:00

Grenkosladki zakon Appla in Samsunga

Sodelovanje med Applom in Samsungom predstavlja enega najbolj nenavadnih grenkosladkih zakonov v računalniški branži. Podjetji sta trenutno zakopani v več sodnih sporov zaradi domnevnih kršitev patentov in modelov po celem svetu, od katerih so nekateri že dobili tudi epiloge. Lani je Apple dobil tožbo na sodišču v ZDA, v kateri je bilo Samsungu dosojeno plačilo milijarde dolarjev odškodnine. Letos je sodišče sicer ta znesek skoraj razpolovilo na 600 milijonov dolarjev, a kaj ko to ni edini sodni postopek. Samsung seveda ne ostaja dolžan in toži Apple.

Druga plat iste medalje je simbioza teh podjetij. Čeprav dajeta vtis, da se ne marata, bi imeli drugo brez drugega precej težav. Samsung je največji Applov dobavitelj čipov za iPhone, iPade in iPode, Apple pa je Samsungov največji odjemalec. Pred desetimi leti je to delovalo naravnost čudovito, potem pa je Samsung začel konkurirati Applu z androidnimi telefoni.

Intenzivno sodelovanje se je začelo v časih prvih iPodov, ko je Apple ugotovil, da trdi diski v prenosnih napravah nimajo prihodnosti. Ta je ležala v pogonih flash, ki jih je bilo treba nekje dobiti. To ni problem, če jih potrebujemo nekaj sto, velik problem pa je dobiti dobesedno na tone flasha. Apple si je tedaj s pogodbo s Samsungom zagotovil dobavo in vnaprej znano ceno, Samsung pa odličen posel. Vse je teklo kot namazano. Sčasoma je Samsung začel dobivati še ostale posle, tako da danes izdelujejo tudi osrednje čipe za Applove prenosne naprave in del zaslonov.

Toda ko je začel Samsung postajati čedalje večji konkurent, se je odnos začel krhati. Podjetji se še vedno potrebujeta. Morda bi kdo pomislil, da ima Apple več vzvoda, saj lahko Samsung odslovijo, a kje bodo potem kupovali čipe. Kakorkoli obračamo, je Samsung trenutno edino podjetje, ki ima zadostne kapacitete za proizvodnjo visoko zahtevnih čipov, ki jih potrebuje Apple. Hkrati sta podjetji vložili ogromno dela v optimizacijo proizvodnje, kar bi bilo precej drago ponoviti drugod.

To pa mimogrede pomeni, da mora Apple deliti podatke o prihajajočih modelih s Samsungom še pred izidom. Samsung je sicer zatrdil, da so ločili oddelka za proizvodnjo in načrtovanje svojih telefonov, tako da izvršni direktorji med seboj ne komunicirajo, a Applu vse skupaj ne diši. Apple je zato sklenil dogovor s TSMC-jem, da bodo leta 2014 začeli zanj proizvajati čipe. To še ne pomeni, da bodo takoj nadomestili Samsung, je pa indic, kaj se obeta. Prav tako je Apple del svojih zaslonov za iPad predal v proizvodnjo Sharpu, medtem ko za iPhone sploh ne kupujejo več Samsungovih zaslonov. To so poskušali že leta 2011, pa jim Sharp ni uspel zagotoviti dovolj izdelkov in iPad je spet dobil Samsungove zaslone. Prav tako Apple vedno več flasha kupuje pri Toshibi, Samsungov delež pa je upadel pod 10 odstotkov. Vse to kaže, da se podjetji poskušata ločiti, pri čemer pa ne želita povzročati nepotrebne škode. V poslovnem svetu stvari pač niso črno-bele, ampak v nešteto odtenkih sive.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji