Objavljeno: 3.7.2014 11:00

Google že pozablja posamezne strani

BBCjev urednik za ekonomijo, Robert Peston, je v svojem blogu objavil sporočilo, ki so ga pri BBCju dobili s strani Googla. V sporočilu javljajo, da se določena stran na temu blogu ne bo več pojavljala v iskalnih rezultatih na Googlovih evropskih straneh. Gre za objavo na blogu iz leta 2007, ki je s tem za velik del spletne javnosti praktično umaknjena s spleta (seveda če upoštevamo, da večina uporabnikov pride to tovrstnih strani ravno preko Googla).

V objavi izpred sedmimi leti piše Peston o bivšem direktorju investicijske banke Merrill Lynch (Stan O'Neal), to je tudi edina oseba, ki je omenjena. Google je po odločitvi evropskega sodišča na zahtevo dolžan umakniti rezultate, ki so pomanjkljivi ali irelevantni, a kaj takega Peston v svojem zapisu ne vidi, saj naj bi bili podatki, ki jih navaja, dovolj pomembni, da ostanejo javno dosegljivi.

Pri zgodbi je seveda zelo pomembno tudi to, da pri Googlu sploh ne navedejo, kateri podatki naj bi bili sporni oziroma kdo naj bi sprožil zahtevek za umik strani iz iskalnih rezultatov. Hkrati tudi ne povedo, na katero besedno zvezo se spletna stran ne bo več pojavila. Peston omenja, da bi lahko prišel zahtevek tudi s strani kakega izmed komentatorjev, ki bi radi videli, da se njihov komentar, kakršen že je, ne najde več.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji