Objavljeno: 3.3.2014 01:00

Google Project Ara

Kljub prodaji podjetja Motorola, Google še naprej močno vlaga v razvoj mobilnih telefonov. Pod delovnim projektom Project Ara tako nastaja koncept modularnega telefona, ki ga bodo lahko končni uporabniki samostojno dograjevali, nadgrajevali in popravljali. Osnova zamisel je, da je telefon zgrajen iz različnih modulov, ki jih lahko preprosto sestavimo skupaj in s tem spreminjamo konfiguracije.

Osnovni telefon naj bi bil le malo več kot zaslon, ohišje in modul z anteno. Vse ostale sestavine, vključno s procesorjem, pomnilnikom in vmesniki, naj bi dodajali kot module, podobno kot smo to nekoč delali z osebnimi računalniki. Na ta način bi vsakomur omogočili, da si zgradi telefon po svoji želji. Google menda razvija koncept posebnih kioskov, kjer bi tudi manj spretni uporabniki sami nadgradili telefon.

Google s projektom Ara, ki ga vodi Regina Dugan, ena izmed direktorjev ameriške agencije DARPA, cilja na več dosežkov. Po eni strani naj bi bil telefon v osnovi zelo poceni – stal naj bi le okoli 50 dolarjev. Še bolj pomembno pa je, da želijo s tem podaljšati življenjsko dobo mobilnim napravam in s tem povzročiti manj ekološkega onesnaženja, saj prehitro zastareli telefoni že danes predstavljajo nevarnost za okolje. Po sedanjih načrtih naj bi projekt Ara obrodil sadove čez približno eno leto.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji