Objavljeno: 9.3.2018 08:00

Google pomaga ameriški vojski analizirati slike brezpilotnih letal

Google je sklenil partnerstvo z ameriškim obrambnim ministrstvom, saj mu bo pomagal pri razvoju umetne inteligence za analizo posnetkov ameriških brezpilotnih vojaških letal. Projekt se imenuje Maven in je stekel že aprila, a so številni zaposleni (tako kot javnost) zanj izvedeli šele sedaj, kar je povzročilo precej nezadovoljstva med zaposlenimi, ki mu nasprotujejo.

Googlov TensorFlow je znano orodje za reševanje problemov, ki uporablja nevronske mreže, in je javno dostopno. Kaj točno počne Google v okviru projekta Maven, javno ni znano, je pa problematična že sama vpletenost. Pri projektu Maven namreč obrambno ministrstvo aktivno sodeluje z Googlom, ne le zgolj uporablja dostopna orodja. V prvi fazi naj bi Maven omogočil analizo videoposnetkov, na katerih bi potem označil zanimive stvari, ki bi jih pogledali človeški analitiki. Na koncu bi lahko analitik opravil trikrat več dela kot danes, saj bi bil osredotočen le na pomembne posnetke, je pojasnil Drew Cukor, vodja ekipe za algoritemsko navzkrižno bojevanje.

Ob tem velja poudariti, da je Maven le eden izmed projektov, kjer ameriško obrambno ministrstvo preiskuje in uporablja umetno inteligenco. Gre za 7,4 milijarde težko raziskovalno usmeritev ministrstva, v sklopu katere sodelujejo z različnimi podjetji in raziskovalnimi ustanovami, ne le Googlom.

Google je v preteklosti že sodeloval z različnimi vladnimi službami in jim nudil svoje tehnologije, podobno kot tudi ostale multinacionalke (npr. Microsoft in Amazon). Toda uporaba strojnega učenja v vojaške namene je vseeno precej drzen korak, ki je znotraj podjetja povzročil precej debat in močnih mnenj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji