Objavljeno: 5.2.2009

Google Latitude - posredujte svojo lokacijo

Google je objavil novo storitev s katero lahko s pomočjo mobilnih telefonov prijateljem omogočimo, da vidijo, kjer smo. Google Latitude je pravzaprav nova funkcionalnost storitve Google Maps, ki omogoča prikaz trenutne lokacije posameznega uporabnika drugim osebam, seveda ob upoštevanju zasebnosti in varnosti.

Storitev je sestavljena iz več delov. Za delovanje najprej potrebujemo program za pametni telefon, tak s sprejemnikom GPS, lahko pa tudi uporabimo lociranje s pomočjo postak GSM. Ta nato prek spletne povezave posreduje podatke o lokaciji na storitev Latitude. Google je že v začetku pokril skoraj vse večje platforme telefonov, kot so Nokia S60, Windows Mobile, Blackberry in seveda Google Android. Z zamikom bo objavljen tudi program za telefone Apple iPhone in Sony Ericsson UIQ. Mobilni program omogoča tudi nekatere dodatne funkcije, kot je hiter prenos fotografije v uporabnikovem profilu, ki recimo odraža trenutno sliko na lokaciji.

Google je poskrbel, da imajo uporabniki natančen nadzor, komu in kaj posredujejo. Dostop do podatkov o lokaciji je možen samo na povabilo. Uporabnik z mobilnim telefonom lahko v vsakem trenutku prekine oddajanje lokacije. Zanimiva pa je tudi možnost, da nastavi natančnost prikazanega položaja. Načeloma je možno posameznim uporabnikom prikazati tudi v naprej določeno (celo lažno lokacijo). Možno je tudi postaviti "generično" lokacijo ki kaže samo na posamezno mesto.

Lokacijo prijateljev, ki so nam to dovolili, lahko spremljamo prek portala iGoogle. Pri vsakem uporabniku je tudi zapisano, kdaj je zadnjič posredoval podatek o lokaciji. Če imamo nameščen paket Google Gears ali brskalnik Google Chrome pa lahko lokacijo oddajmo tudi s pomočjo prenosnega računalnika, brez uporabe telefona.

http://www.google.com/latitude

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji