Objavljeno: 9.5.2018 13:00

Google I/O 2018 – v znamenju umetne inteligence

Google je v svojem domačem kraju organiziral tradicionalno letno konferenco za razvijalce I/O 2018, na kateri tipično razkriva nove tehnologije in izdelke, tako za končne uporabnike kot tudi za povečanje podpornikov in skupnosti razvijalcev na njihovih platformah.

Rdeča nit letošnje konference je brez dvoma umetna inteligenca. Ta tehnologija se dotika skoraj vseh novosti, ki so bile prikazane in predstavljene javnosti. Google s tem jasno nakazuje, v katero smer bodo usmerili največ sredstev in energije, hkrati pa nakazuje smer razvoja računalništva v celoti.

Sundar Pichai, direktor družbe Google je začel z zelo konkretnimi in navdušujočimi primeri praktične uporabe strojnega učenja in umetne inteligence. Google je denimo naredil velikanske korake naprej na področju uporabe tovrstnih algoritmov na področju zdravstva. Odlične rezultate kaže pri preventivni detekciji bolezni oči, pravkar pa poteka resna študija rabe, po kateri bi z analizo raznih kazalnikov omogočili zgodnjo detekcijo poslabšanja zdravstvenega stanja bolnika – 24 ali celo 48 ur pred dogodkom. To bi dalo bolniku in zdravnikom dovolj časa za ukrepanje.

Podobno strojno učenje s pridom uporabljajo tudi za pomoč osebam s posebnimi potrebami. Predstavniki sestrskega podjetja Waymo, ki se ukvarja s samovozečimi avtomobili, so združili (inženirske) glave s strokovnjaki za globoko učenje. Rezultat je bojda 100-kratno (!) zmanjšanje nevarnosti, da bi samovozeča vozila spregledala pešce. Lep primer možnosti uporabe strojnega učenja je demonstracija ločevanja zvočnih zapisov. V burni razpravi, kjer so udeleženci govorili drug čez drugega, je umetna inteligenca iz zvočnega posnetka brez težav izolirala samo zvok enega udeleženca.

Toda umetna inteligenca bo prinaša konkretne prednosti tudi pri vsakdanji rabi najbolj znanih in razširjenih Googlovih storitev. Odjemalec Gmail bo kmalu dobil funkcijo Smart Compose, kjer bo algoritem med tipkanjem sam predlagal, kako naj zaključimo misel ali stavek. Na osnovi konteksta, naših prehodnih pogovorov z naslovnikom ali pa najbolj pogosto rabo že vtipkanih besed. Odlično za zaključevanje znanih in pogostih fraz.

Google Photos dobiva funkcijo Suggested Actions, ki zna svetovati, kako izboljšati fotografije. Na primer spremeniti osvetlitev glede na lastne preference, pa tudi izolirati subjekte iz okolice ali pa pravilno obarvati črno-bele fotografije.

Veliki koraki naprej uspevajo tudi na področju sinteze govora. Na osnovi lani predstavljene tehnologije WaveNet so pri Googlu razvili 6 novih realističnih modelov sinteze govora, ki je bodo uporabili v digitalnem pomočniku Google Assistant. Pri enem od njih je svoj glas posodil znani pevec John Legend, kar daje vedeti, da se bodo digitalni pomočniki kmalu oglašali z glasovi znanih osebnosti.

Kako dobro se obnese sinteza govora, kombinirana z umetno inteligenco in razpoznavo govora priča naslednja demonstracija: uporabnik je digitalnem pomočniku naročil, naj rezervira termin pri frizerju. Ta pa je prek telefonskega pogovora opravil naročilo, vključno z iskanjem prostega termina, brez da bi se oseba v frizerskem salonu zavedala, da govori z digitalno napravo!

Google Assistant je vsak dan bolj zmogljiv, bližje obnašanju ljudi. Tehnologija Continued Conversation omogoča, da se z napravo pogovarjamo, brez da bi nenehno stavke začeli z »Hej, Google«. Multiple Actions pa omogoča, da lahko v enem stavku pomočnici damo več nalog, kar ni samo po sebi umevno v svetu digitalnih pomočnic.

Google je seveda konferenco izkoristil tudi za najavo nove različice operacijskega sistema Android P, pri kateremu so glavne novosti zopet povezane z uporabo strojnega učenja. Najprej je tu tehnologija Adaptive Battery, pri kateri se telefon sam uči, katere programe uporabnik uporablja v določenem delu dneva in jih po potrebi izključi, s tem pa varčuje z dragoceno energijo. Podobno Adaptive Brightness samodejno prilagaja osvetlitev zaslona. Beta različica Androida P je že na voljo uporabnikom izbranih telefonov.

Zanimiva je tudi novost App Actions, pri kateri algoritem strojnega učenja v napravi sam predlaga, katere aktivnosti naj uporabnik naredi kot naslednje. To zmožnost dajejo zdaj na voljo neodvisnim razvijalcem mobilnih aplikacij. Funkcija Slices pa omogoča, da določen program eksponira majhen povzetek podatkov pri uporabi iskalnika v Androidu. Na primer napoved vremena ali pa čas potreben za prihod domov, če želimo trenutno razpoložljivost taksi služb (Uber, Lyft).

Google je pri Androidu P tudi izboljšal delovanje glavnih elementov uporabniškega vmesnika. Kretnje delujejo bolj naravno, operacijski sistem sam predlaga, katere programe uporabljati glede na kontekst rabe. Lažje je tudi prehajanje med programi.

Zelo uporabna bo novost, ki jo prinaša ena od naslednjih različic programa Google Maps in združuje strojno učenje ter povečano resničnost. Uporabniki bodo lahko na sliki v živo videli poveznjen del zemljevida, z jasnimi napotki, kam zaviti, zlasti pri hoji. Prav tako bo povečana resničnost omogočala prikaz podrobnosti in zanimivosti o stavbah in predmetih, ki jih vidimo ba zaslonu telefona. Umetna inteligenca pa bo pri tem dajala priporočila in obvestila, ki so prilagojena navadam in posebnostim posameznika.

V ozadju je tehnologija Google Lens, s katero ima podjetje velike načrte. Tehnologija Lens bo med drugim prišla v samo fotografsko aplikacijo Androida, kjer bo znala razpoznavati predmete v kadru in prikazovati informacije povezane z njimi že med samim zajemanjem fotografije ali videa. Še en primer uporabe Google Lens pa je transformacije besedila na sliki v digitalno različico v realnem času. Uporabnik bo preprosto izbral besedilo in ga s tehniko Copy/Paste presnel v poljubno aplikacijo.

BRUvbiWLwFI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji