Objavljeno: 29.5.2015 01:00

Google I/O 2015: Android M, Android Pay in druge novosti

Google je na tradicionalni letni konferenci za razvijalce razkril niz novosti, med katerimi novo različico operacijskega sistema z imenom Google M. Mimogrede, pomen črke M še ni javno razkrit. Operacijski sistem je takoj na voljo za razvijalce, če ti uporabljajo Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 ali Nexus Player. Za javnost bo Android M na voljo v tretjem četrtletju.

Morda najpomembnejša novost v novem Androidu je prenovljen sistem za digitalna plačila Android Pay, na katerega lahko gledamo kot na naslednjo generacijo denarnice Wallet. Sprememba pa je precej bolj temeljita, kot se zdi, zato tudi sprememba imena. Android Pay skoraj v celoti oponaša varen način digitalnega plačevanja, kot ga je uvedel Apple Pay. To pomeni, da ohranja zasebne informacije na varnem z generiranjem navideznih uporabniških računov za vsako transakcijo, za avtentikacijo uporabnikov pa zahteva potrditev s prstnim odtisom. Plačilo seveda poteka prek vmesnika NFC.

Google je za novo generacijo zagotovil podporo vseh večjih sistemov klasičnih kartic, v ZDA pa bo z novo različico možno nakupovati na približno 700.000 prodajnih mestih, med drugim v vseh večjih supermarketih.

Tako kot v sistemu iOS, zdaj tudi Android M eksplicitno zahteva dovoljenje uporabnika pri dostopu do določenih komponent računalnika ali programov, kot so kamera, mikrofon, koledar, kontakti in tako dalje. Seveda za večjo varnost. Chrome Custom Tabs omogoča boljši predogled spletnih strani z možnostjo vnaprejšnjega nalaganja, do katerih dostopamo iz aplikacij tretjih razvijalcev.

Nov način upravljanja z energijo Doze natančno spremlja vzorec sinhronizacije podatkov in aktivno blokira aplikacije v ozadju, kadar ta niso nujne. V tem načinu so zabeležili tudi do dvakrat daljše trajanje delovanja z enim polnjenjem akumulatorjev, seveda pa se bo to razlikovalo od naprave do naprave.

Android M prinaša še podporo za USB-C, izboljšano povezovanje prek vmesnika bluetooth z manjšo porabo energije, poenostavljene upravljanje z glasnostjo, izboljšan sistem izmenjave informacij med aplikacijami, poenoten sistem nastavitev za Googlove in sistemske nastavitev in še kopico popravkov. Omeniti velja še prenovljeni sistem notifikacij Now on Tap, ki ob dodatnem pritisku na tipko Home prikaže več podrobnosti o podatkih, ki so trenutno na zaslonu.

Udeleženci konference so bili zelo navdušeni nad novo generacijo programa in storitve za upravljanje s fotografijami Google Photos. Nov je sistem samodejne organizacije zajetih slik po različnih kriterijih, med drugim s samodejnim razpoznavanjem oseb. Tako kot Apple iCloud, Google Photos zdaj fotografije samodejno sinhronizira s spletno storitvijo, za varnostno kopijo in lažji dostop iz drugih naprav. Najlepši del pa je ta: Google bo v spletni storitvi omogočal hrambo neomejene količine fotografij (do ločljivosti 16 milijonov pik) in video posnetkov (do 1080p) povsem zastonj!

Pomembno spremembo bo kmalu doživela tudi mobilna različica storitve Google Maps. Google je napovedal najbrž eno najbolj zaželenih lastnosti s strani uporabnikov: navigacijo s pomočjo programa brez stalne povezave na internet. Maps bo znal v odklopljenemu režimu prikazovati tudi dodatne koristne informacije, kot so ocene, zanimivosti, odpiralni časi trgovin in podobno.

Pravilen je bil tudi naš namig, da bo Google na konferenci predstavil različico Androida za naprave IoT, ki nastaja pod imenom Brillo. Ob njem so predstavili tudi prvi komunikacijski protokol z imenom Wave, s katerim bodo skušali narediti red med različnimi napravami, ki komunicirajo med sabo.

Nenazadnje pa je Google prikazal še izboljšano različico kartonskega pregledovalnika za navidezno resničnost Cardboard, ki deluje z vsemi telefoni in zasloni velikosti do šest palcev, prvič tudi z Applovimi telefoni in na operacijskemu sistemu iOS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji