Objavljeno: 13.4.2018 20:00

Gmail dobiva novo podobo in zmožnosti

Sodeč po informacijah iz številnih virov, Google pripravlja temeljito prenovo za svojo priljubljeno poštno storitev Gmail. To bo prva večja prenova poštnega spletnega odjemalca v zadnjih letih, po tem ko so še ne tako davno temeljito prenovili aplikacije za mobilne telefone.

Novi odjemalec Gmail bo imel precej osveženo podobo, zgrajeno na oblikovnem konceptu Material design, v marsičem pa bo zamisli in uporabniško izkušnjo prenesel iz različice za mobilne telefone. Velika novost bo stranska orodjarna, ki bo branje elektronske pošte združila z drugimi opravili, v prvi vrsti interakcijo s koledarjem. Stranska orodjarna bo nastavljiva, saj bo uporabnik lahko izbiral hkratni prikaz drugih povezanih informacij, na primer opravil Google Tasks ali beležnice Google Keep.

Uporabniški vmesnik novega odjemalca bo pravzaprav precej prilagodljiv. Uporabniki bodo denimo lahko določili, da brskalnika v ospredje daje priponke sporočil, na primer dokumente, večpredstavne vsebine in slike. Lahko pa bo priponke dal v ozadje in samo besedilo sporočila v ospredje. Seveda bo na voljo tudi uporaba sedanjega videza programa, pač za tiste, ki ne marajo sprememb.

Novi Gmail bo podpiral pametne odgovore (Smart replies), kjer program uporabniku svetuje besedilo odgovora glede na vsebino. V ozadju je seveda algoritem umetne inteligence. Zanimiva bo tudi možnost začasnega skrivanja (snooze) elektronskih sporočil ali celotnega niza pogovorov, kjer sami določimo, kdaj se ta tema zopet pojavi v predalu.

Gmail bo imel tudi povsem novo podporo za delo z elektronsko pošto v odklopljenem (offline) režimu, torej tudi kadar nimamo internetne povezave. Sočasno s tem bo Google ukinil dosedanjo začasno rešitev v obliki aplikacije Gmail Offline za brskalnik Chrome. Ta funkcija bo seveda na voljo le z Goolgovim brskalnikom.

Informacije o novem odjemalcu so pravzaprav pricurljale kot napovednik za novo različico poslovnega paleta Google G Suite, zato ni presenečenje, da bo nekaj novosti močno naslavljalo potrebe poslovnih uporabnikov.

Gmail bo tako podpiral tako imenovan »Zaupni način«, ki bo uporabnikom onemogočal posredovanje, kopiranje, lokalni prenos ali tiskanje zaupnih sporočil. Dodatno bo elektronska sporočila možno zakleniti z geslom, tega pa naslovniku posredovati prek sporočila SMS. Nenazadnje pa bo elektronskim sporočilom mogoče določiti rok trajanja, na kar se bodo samodejno izbrisala iz predalov prejemnikov.

Če imajo viri novic prave informacije, bo novi Gmail prišel do prvih uporabnikov v naslednjih tednih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji