Objavljeno: 18.7.2014 01:00

GHash.IO: Ne bomo kontrolirali bitcoina

Skupina GHash.IO, v katero se združujejo rudarji bitcoinov, je obljubila, da se bo po potrebi zmanjšala, da bi zagotovila integriteto bitcoina.

Junija se je namreč večkrat zgodilo, da je GHash.IO presegla mejo 51 odstotkov računske moči, ki se v danem trenutku troši za rudarjenje bitcoinov. Takšna koncentracija moči pa prinaša nadzor nad bitcoinom in omogoča prav to, kar je želel njegov ustanovitelj preprečiti. Teoretično omogoča manipulacijo transakcij, dvojno zapravljanje istih kovancev, potvarjanje stanja in podobno, čeprav GHash.IO tega ni počela.

GHash.IO seveda ni nobena sumljiva skupina, le največja združba (pool) posameznikov, ki rudarijo bitcoine. Ti so namreč že zdavnaj usvojili zakon velikih števil oziroma redkih dogodkov in ugotovili, da samostojno nimajo možnosti, saj je verjetno za uspešno narudarjen blok premajhna, medtem ko so združeni uspešnejši, prirudarjene bitcoine pa si delijo sorazmerno z vloženim procesorskim časom.

In nihče, ki od bitcoinov kaj ima, si ne želi odžagati veje, na kateri sedi. Prevlada ene skupine bi pomenila točno to, zato je GHash.IO pisno zagotovila, da ne bodo nikoli več presegli 40-odstotnega praga. Tako za vsak slučaj. Če se bodo meji približali ali jo celo presegli, bodo posameznike prosili, naj se raje priključijo kakšni drugi skupini. Hkrati izvršni direktor CEX.io, ki obvladuje GHash.IO, zagotavlja, da niso in nikoli ne bodo zlorabili svoje moči.

To je vse lepo in prav, a vseeno pušča slab občutek dejstvo, da je tudi valuta, ki je v svoji srži kriptografsko zanesljiva in neodvisna od zaupanja, saj temelji na matematiki – na koncu vseeno pristala na zaupanju neznani skupini ljudi. CEX.io sta namreč lani v Londonu ustanovila dva Ukrajinca, kaj dosti več pa o njem ni znano, razen da pod njegovim okriljem deluje GHash.IO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji