Objavljeno: 1.7.2015 14:00

Dodatna sekunda letos manj nadležna

Danes ponoči (ob 0:00 UTC, oz. 2:00 po našem času) smo času, kot ga meri človeštvo, dodali dodatno sekundo, kar pomeni, da bi digitalne ure načeloma morale pokazati 1:59:60. Prestopne sekunde dodajamo občasno, po potrebi (nazadnje v letih 2005, 2008 in 2012) in sicer zaradi postopnega vedno počasnejšega vrtenja zemlje. »Dodajamo« jih lahko tako, da uro v računalniku za sekundo ustavimo ali jo morda celo »zavrtimo nazaj«, pri Googlu pa na dotični dan »ure« (oz. strežnike NTP) upočasnijo tako, da dotični dan vse sekunde trajajo nekaj milisekund dlje.

Ker so računalniki (in računalniki so danes bolj ali manj povsod) precej natančne naprave, jih lahko tovrstne »občasne« spremembe tudi zmedejo. Leta 2012 je imelo zaradi prestopne sekunde težave kar nekaj sistemov z Linuxom, za krajši čas so nehale delovati spletne strani Linkedin, Reddit, pa tudi rezervacijski sistem letalske družbe Qantas. Letos, kot kaže, ni bilo tako hudo, vseeno pa so iz podjetja Dyn, ki se ukvarja s proučevanjem globalnega internetnega prometa, so sporočili, da je po njihovem mnenju s prestopno sekundo imelo težave okoli 2000 svetovnih omrežij (oz. njihovih usmerjevalnikov). Takoj po polnoči je namreč so namreč zaznali približno 800.000 sprememb usmerjevalnih tabel v tridesetih sekundah, do teh pa ponavadi pride, ko kateri izmed usmerjevalnikov »umre« in se promet zato preusmeri mimo njega. Pri Dyn pravijo, da številka 800.000 sicer ni ravno nenavadna, je pa nenavadno, da se je to zgodilo ravno okoli polnoči, ko smo se ukvarjali s prestopno sekundo.

50% usmerjevalnikov s težavami je sicer lociranih v Braziliji, strokovnjaki menijo, da gre za usmerjevalnike istega tipa, ki na spremembo niso bili pripravljeni.

Bolj natančno si lahko razlago prestopnih sekund preberete tukaj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji