Objavljeno: 24.7.2013 09:00

Čas za evropski oblak?

Diski v računalnikih so vse večji in vse cenejši, vendar so diski »v internetu« oz. »v oblaku« še cenejši, največkrat kar zastonj. Uporabniki jih uporabljamo kot varnostno rešitev, za rezervne kopije in kot priročno razširitev domačega diskovnega prostora, ki je povrh vsega še povsod dosegljiv. »Oblak« ima svoje prednosti, pa tudi slabosti – za podatke, ki so v njem v resnici nikoli ne moremo biti povsem prepričani, ali so res samo še naši. Odpadniki, kot je Kim DotCom nas prepričujejo, da so podatki na njegovem servisu Mega avtomatsko šifrirani, drugi, največji ponudniki (Google, Microsoft, Amazon, Apple) se tudi s prepričevanjem ne trudijo več. Preprosto priznavajo, da podatki na njihovih diskih ležijo v nešifrirani obliki, ali pa vsaj v taki obliki, da jih lahko po potrebi takoj odšifrirajo (zadnje tako priznanje je prišlo s strani Microsofta za njihov poštni sistem Outlook.com). Odšifrirajo jih seveda le za potrebe oblasti, v skladu z zakonom. Ameriških oblasti, ki, kot nakazuje zadnja afera z obveščevalcem Snowdenom, vohljajo kar tako, preventivno in (skorajda) vsepovprek.

Da, ameriške oblasti imajo dostop do vsega, kar leži na diskih ameriških »oblačnih« ponudnikov in, kot kažejo zadnje informacije tudi tistih, ki so na strežnikih prijateljskih držav. (In, še lepše, tudi vsega, kar leti po večjih svetovnih optičnih kablih, toda to je že druga zgodba.)

Poslovna priložnost je očitna – uporabnikom ponuditi oblačni servis, ki bi fizično stal v podatkovnih centrih evropskih podjetij, v evropskih državah. Obstajata le dve težavi – evropske države niso veliko boljše od ameriške, predvsem pa je danes oblačni diskovni servis težko zagnati brez pomoči Amazonovih podatkovnih centrov. Ki so ameriški, tudi kadar so postavljeni na, recimo Irskem. Priložnost Evropejce prepričati v evropskost oblaka vseeno ni ostala neopažena – ameriški novinci na področju oblačnega dfiskovja, Bitcasa, so pripravili posebno ponudbo za Evropo. Ponudba je, treba je priznati, privlačna – 60 evrov na leto, za neomejen diskovni prostor, ki ga lahko izkoristimo iz Windows, Macov, iOS, telefonov Android in celo tablic Windows RT. Datoteke so seveda dostopne tudi prek spletnega vmesnika. Bitcasa se pohvali, da je 30% njenih uporabnikov iz Evrope, eden njenih podatkovnih centrov je tudi na Irskem, v celoti pa za svoje uporabnike hranijo preko 5 petabajtov podatkov. Poskusite. Podatke pa šifrirajte kar sami, ali pa se držite modre misli, ki jo je izrekel Eric Schmidt.

56047476

www.bitcasa.com

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 24.7.2013 | 10:51

60€ na leto? Je kje kaka akcija? Meni pravi, da hočejo imet 79€ na leto.

Matjaž Klančar | 24.7.2013 | 10:55

V PR sporočilu pravijo takole: "This special introductory price will be available through August 31, 2013 when users enter the promotional code: UKEU20."

Vlajke | 24.7.2013 | 10:59

Aha. Pol je akcija :-) Na spletni strani ni kake očitne omembe o nižji ceni. Za 60€/leto se bi pa že splačalo met neomejeno shrambo...

smihael | 24.7.2013 | 22:15

po kaki logiki je pa ameriska bitcasa evropski ponudnik?

mihov.com | 24.7.2013 | 23:11

Je že kdo preizkusil, imamo že kakšno povratno informacijo?

Matjaž Klančar | 25.7.2013 | 08:38

V naslednji številki Monitorja bo preizkus. Smihael - "Priložnost Evropejce prepričati v evropskost oblaka vseeno ni ostala neopažena – ameriški novinci na področju oblačnega diskovja, Bitcasa, so pripravili posebno ponudbo za Evropo".

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji